“Hajózni muszáj, élni nem!”

“Vannak országok, ahol egy ilyen tömegkatasztrófa után, különösen, amelyben döntően más népek gyermekei hagyták el az árnyékvilágot, részben az ország felelősségéből kifolyólag (!) – akár tetszik ez egyeseknek, akár nem – legalább 3 napos országos gyászt rendelnek el. Félárbocra engedik a nemzeti zászlót, a Parlamentre és a középületekre fekete lobogót tűznek, a szórakozóhelyek bezárnak. Az ország gyászol.

Nálunk ez nem történt meg. Mondhatjuk, hogy nagyobb baj is megesett már és akkor sem volt nemzeti gyász. Egy azonban biztos. Két nappal később, alig pár száz méterre a holttesteket rejtő hajótesttől tűzijátékot és ünneplést szerveztek valakik. A kormányzati média haladéktalanul cáfolta, hogy a nagyméltóságú miniszterelnök úr születésnapja alkalmából hódoló hívek lettek volna a lövöldözők. Ez azonban engem, az elmúlt tíz év tapasztalatait figyelembe véve, nem győzött meg. Ha mégis azt ünnepelték, akire a fél ország azonnal gondolt, az bizony már súlyos morális aggályokat is felvet. Bennem legalábbis. Bár tudom, hogy aki a halottakat nem tiszteli, az az élőket sem becsüli sokra.

Különben is. Cnaeus Pompeius Magnus, akit egyszerűen csak Nagy Pompeiusként emleget a történelem, már több mint kétezer évvel ezelőtt megadta az útmutatást amikor a Szicíliából Rómába gabonát szállító hajósokat lelkesítette, hogy a viharos idő ellenére is hajózzanak ki a kikötőből. „Navigare necesse est, vivere non est necesse” – Hajózni muszáj, élni nem!

Ha pedig ez így van, akkor nyilván a miniszterelnököt is muszáj ünnepelni, bármi történjék is. A szégyen meg úgysem az övé. Soha nem is volt. Az ő osztályrésze a győzelem és az ünneplés. A szégyen a miénk, magyaroké.”

Fábián András írása

Kapcsolódó cikkek

Az OLKT napi indítása…Mire képes a kisebbségi komplexus!?

O.L.K.T.

Borkai Zsolt még nem nyugodhat meg, Orbán Viktor a fejét akarja, és újra megszámolják a szavazatokat is

O.L.K.T.

A választókhoz, akik nem tudnak elszakadni pártjuk narrációjától

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról!

Sikeresen feliratkoztál!