Hadházy üzent Karácsonynak

0

Tisztelt Főpolgármester Úr, Kedves Gergő!

A végén kezdem: ha valóban el akarod érni, hogy a kormány ne vegye el tőled a színházigazgatók kinevezésének jogát és ne helyezze kézi irányítás alá a színházak finanszírozását, akkor egy dolgot tehetsz azonnal: megüzened a miniszterelnöknek, ha nem vonja ezt vissza, nem lesz stadion (újabb Orbán-emlékmű) és nem lesz atlétikai világbajnokság sem. Vagy nem is kell üzenni, elég összehívni egy rendkívüli közgyűlést a témában. Akár még működhet is a dolog: te jobban tudod, de állítólag azon a bizonyos kormányülésen a miniszterelnök urat csak egyetlen dolog érdekelte: lesz-e új stadion…

Ez volt az egyszerűbb kérdés. A nehezebb, hogy mit tehetsz azért, hogy a kormánynak ne juthasson eszébe a jövőben ezekhez hasonló, gyalázatos ötlet?

Szerintem a legfontosabb, hogy változtasd meg azt a véleményedet, amit meglepve olvastam a legutóbbi, HVG-nek adott interjúdban. Azt mondtad a felvetésemre, hogy a stadion ügyben folytatott tárgyalás a stadionépítés mellett egyben kormányt is legitimálja: „Főpolgármesterként arra kaptam mandátumot, hogy a saját programomat végrehajtsam, és ahhoz a háborús logikán túl kell lépni, tőlem ne várja senki, hogy olyan harcot vívjak meg, amire nem kaptam felhatalmazást.” Tudom, hogy nem vagy egyszerű helyzetben, de óriási felelősség, hogy a felelős városvezető és a fontos ellenzéki politikus szerepe összhangba kerüljön, ne csak a kommunikáció, hanem a tettek szintjén is.

Nem látok ugyan minden választód fejébe, de azt hiszem, sokak azért szavaztak rád, hogy te/ti is vívd/vívjátok meg a harcot a kormánnyal. Sőt, azt sugalltátok, hogy Budapest egy fontos hídfőállás lesz ebben a harcban. Legkésőbb ez, a színházakat bedaráló javaslat rá kell, hogy döbbentsen téged is: amíg a kormány piszkos játékszabályai ellen nem lázadunk fel, bármikor, bármit megtehet velünk. Igenis harcolni kell velük, tárgyalni pedig csak tisztességes játékszabályokról szabad. A harcot pedig a legerősebb bástya, a propaganda ellen kell megvívni. Ha ott győzünk, az összes többi szemétség megváltoztatása sokkal könnyebb lesz.

Látni kell, hogy a kormányt a legkevésbé sem fogja meghatni a színházak tiltakozása – kivéve talán, ha valódi politikai nyomásgyakorlást, sztrájkokat és óriási tüntetéseket tudnának generálni a népszerű művészek. De még ebben az esetben sem fogják túlaggódni a dolgot Orbánék. Tudják, hogy kezükben van a teljes propagandagépezet. Egy érdeklődő, tájékozott embernek ugyan átlátszó és képtelen az érvelés, hogy a „zaklatószínházakat” akarják megrendszabályozni, de a propagandagépezet alkalmas arra, hogy ezt a hülyeséget eredményesen terjessze. Nem elég a Lokált a BKK területéről kitiltani, hanem valódi politikai nyomásgyakorlásra van szükség.

Persze, ha csak mi, politikusok lázadunk, az maximum lázongás. Az emberek csak akkor fognak segíteni ebben a harcban – de akkor segíteni fognak –, ha azt látják, hogy a végletekig elszántan küzdünk a tisztességes játékszabályokért. Fájt nekem kicsit, hogy amikor az elmúlt években a tüntetésekre művész szónokokat vagy akár csak konferansziét kerestünk, legtöbbször nemleges válaszokat kaptunk: ők távol tartják magukat a politikától, mondták. Ma már egyre többen veszik észre, hogy ez bizony felesleges visszahúzódás, mert a kormánypolitika akkor sem fogja távol tartani magát tőlük… Ez a felismerés viszont csak akkor fogja őket mellénk vezérelni, ha azt látják, mi komolyan gondoljuk. Mi nem szavakkal, hanem valódi tettekkel harcolunk a kormány, a korrupció és a propaganda ellen, a hazánkért és a jövőnkért.

A ma esti tüntetés fontos esemény lesz a szabad kultúráért vívott harcban. De a héten annyi minden más disznóságot meg fognak még szavazni, a képviselők jogfosztását, az Alkotmánybíróság bíróságok fölé helyezését, a közbeszerzési törvény változtatását, az iparűzési adó szabálymódosításával az önkormányzatok kezének megkötését és lehet, hogy pár dolgot még észre sem vettünk… Csak kapkodhatjuk a fejünket. Vörös vonalak, amiket kacagva átlépdelnek, ha azt látják, hogy mi megtorpanunk és európai, kultúrált, tárgyalóképes politikusnak láttatjuk őket. Nem azok.

Barátsággal üdvözöl:
dr. Hadházy Ákos

Hadházy blog