Hadházy Ákos: Megmutatom mit kellene vagy kellett volna tennie a Fidesznek koronavírus ügyben

0

Mutatok néhány grafikont az egyik legkomolyabb szaklap, a The Lancet szakcikkéből, az ábra a koronavírusos megbetegedések terjedését mutatja. Nagyjából ez a lényeg: ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, akár 50 százalékkal csökkenthető a vírus terjedése, az a szám, hogy egy beteg hány másikat fertőz meg (ez a mostani járvány esetén amúgy védelmi intézkedések nélkül ÁTLAGOSAN kb. 2,5). Ez pedig azt eredményezné, hogy alig vagy egyáltalán nem növekedne a megbetegedések száma. Pánik helyett tehát egyéni és kormányzati szinteken is koncentráljunk a megelőzésre. Ez egyéni szinten az alapos kézmosás, a kézfogás és a puszilkodás elhagyása, a tömeg elkerülése. Kormányzati szinten pedig hatékony szervezetekre, infrastruktúrára és intézkedésekre lenne (illetve lett volna) szükség.

Ugyanakkor nem mehetünk el amellett szó nélkül, hogy az elmúlt napokban néhány nagy hazugság hangzott el a kormány részéről a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ezeket tegyük gyorsan helyre:
1️⃣A legnagyobb hazugság, hogy korlátlanul bővíthető a kórházi ágyak száma. Az elkülönítő részlegek esetében ez talán igaz, de úgy tűnik, a betegek 10-15 százaléka sajnos intenzív ellátást, lélegeztetőgépeket igényel, intenzív ágy pedig nincs és nem is nagyon bővíthető a számuk.

A témában ajánlom Dr. Kunetz Zsombor MBA kiváló cikkét: Mind meghalunk az intenzív terápiás ágyak hiányában, vagy van megoldás?

2️⃣Orbán Viktor azt mondta, a határokat ellenőrzik. Ez nyilván nem igaz, nem is nagyon lenne lehetséges lezárni mindent, de nincs is értelme. A kínai majd nemzetközi tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy az utazási korlátozásoknak nem sok értelme van, főleg azért, mert valószínű, hogy a vírushordozók már a tünetek megjelenése előtt is fertőznek, nem lehet őket kiszűrni pl. lázméréssel. (A The Lancet cikkének egyik tanulsága is az, hogy a városok közötti közlekedés lezárása nem sokat javítana már a helyzeten).
3️⃣Nem igaz, hogy a maszk nem használ, csak az a fajta, ami tényleg védene, egyszerűen nincs (sőt, lassan az egyszerűbb is hiánycikk). Kunetz doktor is írja a fent ajánlott cikkben: az úgynevezett FFP3 maszkból akkora a hiány, hogy a gyártó már rendelést sem vesz fel újabb adagokra. Pedig kiemelten fontos lenne elsősorban az egészségügyi dolgozók megfelelő védelme. De ha lenne, természetesen CSÖKKENTENÉ a fertőzés esélyét egészségeseken is (jól kell érteni: igaz, hogy NEM VÉD TELJESEN, de CSÖKKENTI a fertőzés esélyét). Csakhát: nincs.

4️⃣Nem hazugság, csak elég nagy bűn, hogy nem indult még átfogó tájékoztató kampány. Ha már van propagandaminisztérium és évi 50 milliárdos keret, akkor nem Sorossal és a migránsozással kellene foglalkozni, hanem a csapból is a megelőző intézkedéseknek kellene folyniuk. Csakhát: Soros folyik, gyöngyöspata meg “börtönbiznisz”.

5️⃣Kapcsolódik az intenzív ellátás hiányosságaihoz az általam korábban feltárt lélegeztetőgép-mutyi. Nem hazudtak, csak épp nem cáfolták, hogy az állami kórházellátó dupla áron szerzett be lélegeztetőgépeket és betegőrző monitorokat – miután nem sikerült ugyanezt tripla áron lepacsizni. Az egészségügyben is igaz: ha nem lopnának gátlástalanul, sokkal több eszköz és ember állna rendelkezésre, ami életmentő lehet egy járvány esetén.
Az eset részleteiről itt olvashat: KORONAVÍRUS ÉS KORRUPCIÓ: HALÁLOS KOMBINÁCIÓ LEHET A LÉLEGEZTETŐGÉP-MUTYI ÉS A JÁRVÁNY

6️⃣ ÉS A RÁADÁS: Kásler szerint EGY NAPIG NEM TUDTÁK, hogy hova jár az Iráni diák ?????!!!!!! 21. század , Európa, több száz milliárd EU-s pénz elköltése után nincs egy számítógép, ami elé Pintér leül és megmondja, hol tanult egy hallgató???? Nem tudom, mi a rosszabb, ha ez hazugság, vagy ha igaz…