Hadházy Ákos: Boldog István nem tud (nem akar?) leállni

0
Azt hiszem, kevés dolog jellemzi jobban a kétpói betyár, Boldog István természetét, mint az a tény, hogy még akkor sem állítja le az általa működtetett pénzszivattyút, mikor már köztudott, hogy nyomozás folyik az ügyében. És még az eddigieknél is egyértelműbben lebuktatja magát.
A hét legfontosabb híre volt, hogy vesztegetés elfogadásának gyanújával letartóztatták F. Petrát, a megyei közgyűlés fideszes tagját, korábbi alelnökét, Boldog István képviselő jobbkezét. Rajta kívül előzetesbe került még a lepacsizott közbeszerzéseket koordináló K. Ferenc. Másokról is szivárognak pletykák, de az ügyészség egyelőre hallgat, mint a csuka, és a tanúkat is azzal bolondítják, hogy „államtitkoról” van szó, ezért nem beszélhetnek senkinek a Boldog-ügyről.
Maga Boldog még egy darabig szabadon fog grasszálni, hiszen kell a mutatóujja a gombnyomogatáshoz, az meg a fidesz kétharmadához. Közben azonban újabb bizonyítékokat szolgáltat maga ellen, hiszen egészen óvatlan módon folytatja továbbra is az üzemleit. Korábban beszámoltam már róla, hogyan zsarolta meg a választókerületének polgármestereit: csak az kaphatott támogatást a TOP pályázatokon, aki az általa preferált cégeket juttatta munkához.
Az egyik ilyen cég a Profiter Machine Kft., amely egy jászberényi nő tulajdonában van, és amely a semmiből 2018-ra már 343 millió forint forgalm mellett 37 milliós nyereséget ért el. Boldog és társai annyira telhetetlenek, hogy ezt keveselték, és idén novemberben – mikor már zajlott ellenük a nyomozás! – szintet léptek: a Profiter Machina elnyerte a mezőtúri II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola felújítását, 355 millió forintért (ez tehát több, mint a cég tavalyi teljes árbevétele).
Természetesen EU-s pénzről van szó, egy EFOP pályázat keretében jutott pénz az iskola megújítására. A mi szempontunkból érdekesebb, hogy a köszbeszerzési dokumentumok közt megtaláltuk az úgynevezett ajánlati összegzést, amiből kiderült egyrészt, hogy hiába voltak más jelentkezők is, csak a Profiter Machine ajánlatát vették figyelembe. A másik fontos dolog, hogy úgynevezett erőforrást nyújtó szervezetként fel van tüntetve Boldog István másik kedvenc cége, a szolnoki Akvioron Kft. is. Ez a két cég eddig eljátszotta, hogy egymás ellen indulnak a közbeszerzéseken, de itt már egyértelműen látszik, hogy egy csapatban játszanak, minden más csak kamu.
Az EFOP pénzt az iskola felújítására a Klebelsberg Központ karcagi tankerülete kapta, ők írták ki a közbeszerzést is. És ki ennek a tankerületnek az igazgatója? Sági István, aki korábban, 2010 és 2014 közt fideszes parlamenti képviselő volt (a Szolnok megyei 5. választókerületből került az Országgyűlésbe), korábban pedig a megyei közgyűlés tagja, illetve martfűi helyi önkormányzati képviselő. Helyi forrásaim szerint Boldog István és Sági jó barátok, de ezt persze nehéz bizonyítani. Azt viszont nem lehet tagadni, hogy régebb óta ismerik egymást.
Számomra egy ideje már csak az a kérdés a Boldog-ügyben: vajon a képviselő mentelmi jogának kikérésével ugyanúgy éveket várnak-e, mint Simonka György esetében, illetve szabadlábon hagyják-e? Vagy – mint ahogyan hírlik – a gyalázatos, az ellenzéket sarokba szorító törvények jövő heti megszavazása után már mehet is (legalábbis a mentelmi joga)?