Habonyt elutasította az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróságig jutott Habony Árpád pere, amit azért indított, mert a sajtó bemutatott róla egy videót, amin egy ibizai, Heart nevű, drága szórakozóhelyen mulatott. A rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó szerint ő csak nyaralt, és azok a sajtótermékek, amelyek közölték a videót vagy az abból készült képeket, megsértették a képmáshoz való jogát. Habony sérelmezte, hogy úgy közölték a lapok a videót, hogy ahhoz ő nem járult hozzá.

AZ AB ELUTASÍTOTTA A PANASZT.
Az Index jóvoltából megmaradt a videó amit kifogásol Habony.

most már egészen az Alkotmánybíróságig jutott ügyben Habony jogi képviselőjének az érveivel szemben az volt az ellenérv, hogy a miniszterelnöki tanácsadóról egy olyan helyen készült felvétel, ahová csak jeggyel lehetett bemenni, és a jegy megvásárlásával a vendégek beleegyeznek abba, hogy felvételt készítenek róluk. Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság határozata megjegyzi, hogy ha valaki magánéletének valamely elemét önként nyilvánosságra hozza, akkor ezen információ vonatkozásában már nem hivatkozhat a magánszférájának védelmére. Emellett az is fontos érv volt, hogy Habony kormányzati tanácsadóként ismert, ezért az életmódjával kapcsolatos információ a közvélemény érdeklődésére számot tarthat.

Az Alkotmánybíróság mostani, július közepén meghozott határozata szerint

A VÉLEMÉNYSZABADSÁG NEM KORLÁTOZÓDIK A KÖZHATALMAT GYAKORLÓ SZEMÉLYEK TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSÁRA, A KÖZÜGYEK SZABAD MEGVITATÁSÁHOZ HOZZÁJÁRULHAT OLYAN SZEMÉLYEK MAGATARTÁSA IS, AKIK EGYÉBKÉNT KÖZHATALMAT NEM GYAKOROLNAK FORMÁLISAN,

különösen akkor, ha a közéleti vitának épp a magánélet egy szelete a tárgya – ilyen esetben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni a személyiségi jogokkal szemben.

Habonynak nem ez az első hasonló csörtéje a magyar sajtóval, korábban azt próbálta elérni, hogy a bíróságok mondják ki róla, hogy nem közszereplő. Habony ezzel jelentősen korlátozta volna a róla jogszerűen készíthető anyagokat. „Újságcikkek garmadája számolt be arról, hogy a rezsicsökkentéstől kezdve a miniszterelnök plebejus imázsán át a migránsellenességig terjedő ötleteivel milyen mértékben járult hozzá a kormányzat és Orbán stratégiai kommunikációjához.

Forrás Index

Kapcsolódó cikkek

Kövér László szerint háttérhatalmak veszélye leselkedik Magyarországra

Rubóczki Tamás

Csak egy ellenzéki jelölt indul Tarlós ellen, Karácsony Gergely

O.L.K.T.

Orbán még továbbra is ugyanazt a mesét fújja, hogy ők magukat függesztették fel a Néppártban!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!