Habonyt elutasította az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróságig jutott Habony Árpád pere, amit azért indított, mert a sajtó bemutatott róla egy videót, amin egy ibizai, Heart nevű, drága szórakozóhelyen mulatott. A rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó szerint ő csak nyaralt, és azok a sajtótermékek, amelyek közölték a videót vagy az abból készült képeket, megsértették a képmáshoz való jogát. Habony sérelmezte, hogy úgy közölték a lapok a videót, hogy ahhoz ő nem járult hozzá.

AZ AB ELUTASÍTOTTA A PANASZT.
Az Index jóvoltából megmaradt a videó amit kifogásol Habony.

most már egészen az Alkotmánybíróságig jutott ügyben Habony jogi képviselőjének az érveivel szemben az volt az ellenérv, hogy a miniszterelnöki tanácsadóról egy olyan helyen készült felvétel, ahová csak jeggyel lehetett bemenni, és a jegy megvásárlásával a vendégek beleegyeznek abba, hogy felvételt készítenek róluk. Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság határozata megjegyzi, hogy ha valaki magánéletének valamely elemét önként nyilvánosságra hozza, akkor ezen információ vonatkozásában már nem hivatkozhat a magánszférájának védelmére. Emellett az is fontos érv volt, hogy Habony kormányzati tanácsadóként ismert, ezért az életmódjával kapcsolatos információ a közvélemény érdeklődésére számot tarthat.

Az Alkotmánybíróság mostani, július közepén meghozott határozata szerint

A VÉLEMÉNYSZABADSÁG NEM KORLÁTOZÓDIK A KÖZHATALMAT GYAKORLÓ SZEMÉLYEK TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSÁRA, A KÖZÜGYEK SZABAD MEGVITATÁSÁHOZ HOZZÁJÁRULHAT OLYAN SZEMÉLYEK MAGATARTÁSA IS, AKIK EGYÉBKÉNT KÖZHATALMAT NEM GYAKOROLNAK FORMÁLISAN,

különösen akkor, ha a közéleti vitának épp a magánélet egy szelete a tárgya – ilyen esetben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni a személyiségi jogokkal szemben.

Habonynak nem ez az első hasonló csörtéje a magyar sajtóval, korábban azt próbálta elérni, hogy a bíróságok mondják ki róla, hogy nem közszereplő. Habony ezzel jelentősen korlátozta volna a róla jogszerűen készíthető anyagokat. „Újságcikkek garmadája számolt be arról, hogy a rezsicsökkentéstől kezdve a miniszterelnök plebejus imázsán át a migránsellenességig terjedő ötleteivel milyen mértékben járult hozzá a kormányzat és Orbán stratégiai kommunikációjához.

Forrás Index

Kapcsolódó cikkek

Deutsch Tamás élő egyenes adásban buktatta le Orbánt! (Videó)

Rubóczki Tamás

Na ne már! Orbán napot tartanak Nigériában

O.L.K.T.

Kissebb atrocitás a Parlamentnél!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok