Gyászol a Forma1!

0

Egyetlen nappal a 2019-es Forma-1-es szezon kezdete előtt, az Ausztrál Nagydíj helyszínén tüdőembóliában meghalt az F1 versenyigazgatója, Charlie Whiting. Az brit születésű szakember 66 éves volt. Halálhírét az FIA elnöke, Jean Todt jelentette be március 14-én.

Az 1952-ben született Whiting fiatalon a motorsport közelébe került, ralikocsikon dolgozott szerelőként, majd 1976-tól már formaautókkal foglalkozott egy Surteest versenyeztetett testvérével a brit F5000-es bajnokságban. A következő évben a Hesketh Racinghez csatlakozott, majd annak megszűnése után a későbbi F1-vezér Bernie Ecclestone Brabham csapatának alkalmazottja lett, ahol az 1980-as évtized elején már vezető szerelőként segítette Nelson Piquet-t az 1981-es és 1983-as vb-címmel véget érő szezonokban.

Whiting 1988-ig maradt a Brabhamnél, majd amikor Ecclestone eladta azt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai bizottságába került, majd 1997-től ő vezette a technikai és biztonsági részleget, ekkor lett az F1 versenyigazgatója. Munkája során kulcsfontosságú biztonsági intézkedéseket vezettetett be az F1-ben, részben az ő nyomására kerültek a fejvédő bukókeretek is az autókra, amik tavaly megmentették Charles Leclerc életét a spái rajtbaleset során.

Gyászol a Forma-1

Whiting váratlan halála megrázta az F1-et, főleg, hogy a tragédia egy nappal az Ausztrál GP hétvégéje előtt történt. „Charlie hatalmas szerepet játszott a sportág életében. Mindenki ismerte, és mindig, mindenkivel udvarias volt, ami szinte hihetetlen, tekintve, hogy milyen felelősségteljes munkája volt” – mondta róla a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner. A Ferrari-főnök Mattia Binotto azt emelte ki megemlékezésében, hogy Whiting csodálatos ember volt, aki mindenkivel tisztességesen bánt, emellett pedig fáradhatatlan és nagy tudású szakember volt, aki biztonságosabbá és jobbá tette a Forma-1-et.

Kivétel nélkül minden csapat és pilóta megemlékezett róla, olyan is, aki nem jutott el az F1-be, mint például a négyszeres IndyCar-bajnok Dario Franchitti, ez is jól mutatja, Whiting mennyire megbecsült volt a motorsport világában. A Whitingra emlékezők szavait az Autosport gyűjtötte össze.

Az FIA egyelőre nem közölte, hogy ki helyettesíti Whitingot a versenyigazgatói pozícióban az Ausztrál Nagydíjon.

Forrás Index https://index.hu/sport/forma1/2019/03/14/meghalt_charlie_whiting_a_forma-1_versenyigazgatoja/