Guy Verhofstadt: „Újítsuk meg Európát” Orbán nélkül

„Újítsuk meg Európát” (Renew Europe) néven alakítanak közös frakciót a liberálisok Emmanuel Macron francia államfő pártjával az Európai Parlamentben – jelentette be Guy Verhofstadt, a képviselőcsoport jelenlegi vezetője.

„Az új frakciónk erősebb, mint valaha, egyedülálló lehetőségünk van Európa formálására. Sok munka áll előttünk, célunk Európa megújítása, egy szabad és tisztességes kontinens építése amibe Orbán Viktor nem része”

– írta Verhofstadt.

Bár a sajtóközleményben arról számoltak be, hogy a képviselőcsoport a „progresszív, liberális, centrista, reformista erőket” tömöríti, a hivatalos névből Macron pártja, a Köztársaság Lendületben (La République En Marche) kérésére kikerült a „liberális” szó, mert szakemberek szerint annak rossz a kicsengése Franciaországban, ahol gyakran negatív értelemben, a vadkapitalizmus egyfajta szinonimájaként használják.

„Az új név elégedettséggel töltheti el francia partnereinket, de sokunk továbbra is liberális frakcióként fog hivatkozni a csoportra”

– mondta Chris Davies, a brit Liberális Demokraták politikusa.

A frakciónak a legfrissebb mandátumbecslés szerint 106 tagja lesz a liberálisok (ALDE) korábbi 68 helyével szemben, ami jórészt a francia és a brit tagpárt választási eredményének köszönhető, így egyedül a néppárti és a szociáldemokrata képviselőcsoport előzi meg őket az EP-ben. A legnagyobb nemzeti delegációt Macronék adják 21 képviselővel.

Sajtóhírek szerint az utolsó körben több név is versenyben volt még az „Újítsuk meg Európát” mellett, például az „Európaiak” és az „Európa előre”.

A frakció a jövő héten választja meg a vezetőjét és a helyetteseit.

 

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Se Bözsi utalvány, se EU nem lesz sokáig!

Rubóczki Tamás

Mészáros emberei lecsaptak a Heti Válasz maradványaira

O.L.K.T.

Nyilván azért hívták őt, hogy általa lejárassák az MSZP-t, de a dolog fordítva sült el.

O.L.K.T.