Gulyás Gergely máris Sorosozik és pánikot kelt!

0

Hetvenezer migráns van a bosnyák határon. Nem három, hanem négy súlyponti kórház jön létre Budapesten.

„A CEU oldaláról érkező fenyegetést, ajánlatot Soros politikai blöffjének tekintjük”

– jelentette ki a kancelláriaminiszter. Kormányinfó.

A fenyegetés egyelőre nem közvetlen, de nagyon közeli – jelentette ki Gulyás Gergely csütörtökön, a szokásos heti Kormányinfóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tegnapi kormányülésen a migrációs helyzet szerepelt a napirenden, a belügyminiszter külön tájékoztatót tartott. Gulyás Gergely szerint ennek különös aktualitását az adta, hogy mintegy 70 ezer migráns van a bosnyák határon. A magyar kormány segítséget ajánlott a szomszédos országoknak a határok védelme ügyében, arról ugyan nem beszélt, ezt elfogadták-e például a horvátok, ám a belügyminiszter átszervezte a határőrizetet a magyar határokon is.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre, ezzel a kormány egyértelművé teszi, ez nem bevándorlóország, itt csak idegenrendészet van, befogadás nincs. Az ezzel kapcsolatos jogszabályokat Pintér Sándor belügyminiszter fogja benyújtani a parlamentnek.

Gulyás Gergely a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetése kapcsán megerősítette, valóban a CSOK-rendszerbe forgatják bele a költségvetési forrásokat, szerinte a tízmilliós hitelkeretet ki fogják terjeszteni a támogatásokat a kétgyermekesekre. Pontosabban a kormány döntése nyomán 15 millió forintra emelik a háromgyermekes családok által igényelhető, kedvezményes kamatozású lakáshitelt a csok-on keresztül, a 10 millió hitelt pedig, ami eddig volt, kiterjesztik a kétgyermekes családokra is.

Nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz Budapesten, a Szent János Kórház felújításáról is döntött a kormány. A tervpályázatoknak a három másik kiemelt egészségügyi centrum esetében december 9-én már eredménye kell legyen. A miniszter önkritikát gyakorolt a fővárosi egészségügyi ellátás kapcsán, ám az nem derült ki egyértelműen, hogy konkrétan miféle beavatkozással kíván segíteni a kormány. Már ebben a ciklusban rendezni kívánja a fővárosi és agglomerációs lakosok, mintegy 3,8 millió polgár betegellátását. A Szent János Kórház kap 495 millió forintot kórháztervezésre, mely összeg azonnal rendelkezésre áll, így egy sürgősségi ellátással rendelkező, több mint 500 férőhelyes kórház építése, újjáépítése kezdődhet meg – állította a miniszter.

A hulladék-gazdálkodási rendszer kapcsán Gulyás lobbicsoportokról és visszaélésekről beszélt, az nem derült ki, valójában miről döntött a kabinet.

Nem született döntés a kulturális TAO-ügyében sem, ugyanakkor Gulyás Gergely jelentős visszaélésekről beszélt, amelyek ezen a területen voltak tapasztalhatóak, s noha mindez idáig az Orbán-kormány ezeket tagadta, most mégis a támogatási forma megszüntetését fontolgatja.

A kérdések között egyelőre a legérdemibb a Közép-európai Egyetemet (CEU) érintette eddig. Gulyást ugyanis az ATV megkérdezte arról, mikor döntenek a CEU-ról, miért mondták, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálja a papírokat, mikor nem vizsgál.

„A CEU oldaláról érkező fenyegetést, ajánlatot Soros politikai blöffjének tekintjük”

– jelentette ki Gulyás.

– Vettek egy telket Bécsben, ha úgy döntenek, ott is nyitnak diplomakiadó helyet, ehhez nekünk nincs közünk. A kormány nem döntött. Az oktatási kormányzat és hivatal vizsgálja, hogy van-e kampuszuk Amerikában – fejtegette a korábbi álláspontot Gulyás. Ugyanezt mondja arra is, hogy ezek csak január 1-től vizsgálják ezt. (Csakhogy december 31-ig kellene aláírni a megállapodást.) A kormány mégsem foglalkozott a kérdéssel, sőt, Gulyás ismét azzal állt elő, ha a CEU meg akarna felelni a magyar törvényeknek, akkor lenne lehetősége erre. Csakhogy a CEU minden magyar törvénynek megfelel, még annak is, amelyet tavaly tavasszal éppen a Soros György álal alapított egyetem ellehetetlenítésére hozott meg a Fidesz-KDNP.

A megszüntetett lakástakarék-támogatás kapcsán több kérdés is érkezett a miniszterhez. Például az, hogy lesz-e olyan támogatási forma, ami nem családhoz kötött, amire Gulyás kitérő választ adott:

„mindig a gyereket nevelőknek akarunk segíteni, végeleges döntés a konzultáció után lesz”.

A nyugdíjasok karácsony előtti 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány ügyében sem döntött.
A közszféra leépítése kapcsán Gulyás Gergely egy kérdésre állította, a minisztériumi és államigazgatási álláshelyek 10-12 százaléka már jelenleg sincs betöltve, így valamivel 10 százalék alatt lesz a valódi kirúgások aránya.

(Ez ugye nem teljesen áll összhangban azzal az aránnyal, amit Gulyás Gergely egyetlen héttel ezelőtt mondott a bürokráciacsökkentő elképzeléseik bejelentésekor.)

De a pánikkeltés azért adott!

 

 

olkt.hu/propeller.hu