Gruevszki a cimbi

0

Orbán írásos meghívót is küldött Gruevszkinek!

 

„Vizsgáljuk, hogyan lehet az ügyben eljáró állami szervek eljárásának törvényessége ügyében feljelentéssel élni, mert ha megfelelő okmányok nélkül utaztatták be Nikola Gruevszkit, akkor maguk a magyar hatóságok sértettek jogszabályokat”

– válaszolta Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő az Orbán-barát volt macedón kormányfő ügyében tervezett következő lépését firtató kérdésünkre. Mint mondta: a belügyminiszter reakciójából egyértelmű, hogy „a kérdések érzékeny pontra tapintottak”.

„A D típusú vízumokkal összefüggő adatkezelő szerv, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az általa vezetett nyilvántartásokból kizárólag a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvényben előírt szigorú feltételek betartása mellett, csak meghatározott szervezet, hatóságok részére adhat ki információt” – ezt a semmitmondó és a végletekig cinikus választ adta Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Mártának az írásbeli kérdésére, hogy igényelt-e D típusú vízumot a hazájában köztörvényesként elítélt, majd félig rejtélyes körülmények között Magyarországra szökött (szöktetett?) ex-politikus. Mint ismert, Pintér felügyeli az idegenrendészetet is – azaz az információ kiadása csak tőle függ(ne).

A D vízum

A D vízum egyszeri belépésre és 30 napos helyi tartózkodásra jogosítja fel az úgynevezett harmadik ország (ilyen Macedónia is) állampolgárát, akinek aztán érdemes gyorsan az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz – leánykori nevén a bevándorlási hivatalhoz – fordulnia, ha hosszabb ideig szeretne maradni. Abból, hogy Demeter többször is rákérdezett a vízumtípusra, sejthető, hogy megerősített információi vannak az ügyben – írja a Népszava.

„A jelek szerint Gruevszki ügyében ismét érzékeny pontra tapintottam a kérdéseimmel”

– vonta le a következtetést Demeter portálunknak, hozzátéve:

„a kormányzat pedig még mindig nem tudja megválaszolni a kérdést, milyen érvényes útiokmánnyal rendelkezett a jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnök, továbbá, hogy milyen jogcímen léphette át a magyar határt”.