Gazdaság Másfél évtizedes rekordot döntött a májusi államháztartási hiány

Májusban 137,4 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya. Ezzel az idei év első öt hónapját az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 176,4 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken. Mivel már az 5. hónapban jár az év, és ehhez képest csak 17,7 százaléknál járunk, az éves cél betartását ez nem veszélyezteti, ugyanakkor a Portfolio idősora szerint 2004 óta nem volt ilyen magas a májusban a hiány.

A hiány összege áprilisban valamivel kevesebb, 102,9 milliárd forint volt, februárban viszont 209,3 milliárd a januári 244,5 milliárd forint többletet követően. Az idei év első öt hónapjában a központi költségvetés 253,4 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 51,5 milliárd forintos többlettel zártak.

Május végéig általános forgalmi adóból 367,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 91,3 milliárd forinttal, a jövedéki adóból 46,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 209,2 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában.

Az uniós fejlesztésekkel összefüggő költségvetési kiadások 608,1 milliárd forintot értek el, ezzel párhuzamosan 305,9 milliárd forintot utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak. (Tavaly már 993,1 milliárd forint kifizetés történt az uniós programokra és még kevesebb, 162 milliárd forint támogatás folyt be május végéig.)

A közlemény szerint “a gazdasági folyamatok eddigi kedvező, illetve várható alakulása garantálja a költségvetés egyensúlyát és stabilitását”, és az évre kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható.

Forrás:https://fuggetlenhirek.info/2019/06/10/masfel-evtizedes-rekordot-dontott-a-majusi-allamhaztartasi-hiany/?fbclid=IwAR3fQzXWO_sepaTPRk96Ycr54kTkelLCgk-kzg-1KbP4Mc3YGgN3hv2YmSU

Kapcsolódó cikkek

Dráma! Kiderült amit eddig is sokan tudtak, vagy sejtettek. Orbán beteg…

O.L.K.T.

Puzsér Róbert visszavonul! (Videó)

Rubóczki Tamás

Fia hamvait sem vihette magával az erőszakkal kilakoltatott idős asszony

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!