Frissítve: Ég a Notre-Dame

Tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-ban, ami jelenleg is hatalmas lángokkal ég. A templomban épp renoválási munkák folytak – írja a BBC.

RENDKÍVÜLI: Ég a párizsi Notre Dame

RENDKÍVÜLI: Ég a párizsi Notre DameA Reuters élő képeit látják

Posted by atv.hu on Monday, 15 April 2019

A Notre-Dame („Mi Asszonyunk”) Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza. Az alapkövét 1163-ban tette le III. Sándor pápa, majd 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, de 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Tavaly a francia katolikus egyház sürgős segítséget kért a székesegyház megmentésére, mert az állapota romlásnak indult.

A Szajna közepén fekvő szigeten álló gótikus templom környékét kiürítette a rendőrség. A város minden pontjáról tűzoltók száguldanak a tűz irányába – írják többen Twitteren. A helyszínen több száz tűzoltó dolgozik. Korábban arról híreztek, hogy a tüzet sikerült megfékezni, azonban 8 óra körülre rosszabbra fordult a helyzet:

a katedrális szóvivője elmondta, hogy arra számítanak, az egész tetőszerkezet le fog égni. A székesegyház központi tornya körülbelül egy órával a tűz keletkezése után összeomlott.  

Emmanuel Macron, francia elnök lemondta az estére tervezett beszédét az esetre hivatkozva. Az elnök a sárgamellényes tüntetőkhöz intézett volna beszédet az egyik TV csatornán, azonban most a helyszínre tart.

A műalkotások megóvását és azt, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak.


Photo by Philippe LOPEZ / AFP

Kapcsolódó cikkek

Átadtak egy felújított földutat + egy fűkaszát.

O.L.K.T.

Kordás László: Az Európai Bizottsághoz fordultunk a munkatörvénykönyvének módosítása miatt!

Rubóczki Tamás

Egy gimnazista lány hatalmas beszédet mondott a kecskeméti tüntetésen (+videó)

O.L.K.T.

Hozzászólok