Friss: Judith Sargentini ismét óriási pofont adott az Orbán-kormánynak!

0

Judith Sargentini visszautasítja a magyar kifogásokat a Magyarországról készített jelentésével kapcsolatban – derült ki az APA osztrák hírügynökség által készített interjúból. A zöldpárti európai parlamenti képviselő szerint a jelentés, amelynek szeptember 12-i elfogadásával kezdeményezték az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben, nem „zöld pamflet”, hanem a létező problémák alapos felsorolása.

Az APA emlékeztetett arra, hogy a Fidesz-KDNP kormány szerint Judith Sargetini nem kereste a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

– Próbáltam, és ezt ők is tudják – válaszolta erre a holland politikus.

Sargentini szerint nem arról van szó, hogy csak Magyarországot szúrják ki és állítják egyedüliként pellengérre Lengyelország mellett. Az Európai Parlament ugyanis intenzíven foglalkozik a jogállamiság romániai vagy éppen a sajtószabadság szlovákiai és máltai helyzetével. Az EP-képviselő szerint azonban a magyar kormány mindent megpróbál a jelentés és a szavazás lejáratására, és ennek során még attól sem riad vissza, hogy becsmérelje őt magát.

A holland politikus szerint az európai uniós alapértékek rendszerszintű súlyos megsértéséről szóló jelentés nyomán semmi sem fog változni Magyarországon. Mindazonáltal sok levelet kapott a magyaroktól, amelyekben köszönetet mondanak neki. Sargentini úgy vélte, sok magyar érzi úgy, hogy támogatják őket azáltal, hogy fellépnek az érdekükben, és az Európai Parlament kifejezi szolidaritását.

– Ez jel más európai uniós országok lakosainak is, akik hasonló dolgoktól tartanak – tette hozzá.

Judith Sargentini a Bécsben adott interjúban szorgalmazta, hogy az unió soros elnökségét ellátó Ausztria kancellárja tűzze napirendre a Magyarországgal szembeni eljárás ügyét az Európai Unió Tanácsának legközelebbi ülésén. Hozzáfűzte, nagyon örült, hogy az EP-szavazás előtt Sebastian Kurz kancellár nyilvánosan támogatta az eljárást. Ha viszont az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) hagyná elsikkadni a témát, az az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) erkölcsi győzelmét jelentené az EP-képviselő szerint.

Judith Sargentini úgy vélte, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak rendkívül komolyan kell vennie az EP-ben zajlott szavazást, ugyanis a képviselők jelentős többsége támogatta az eljárás megindítását, a baltól a jobboldalig, mind a 28 tagországból. Külön megemlítette Manfred Webert, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt frakcióvezetőjét, aki szeretne Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke „örökébe lépni”. Hozzátette, ha az ügyből „nem lesz semmi, annak a politikai akarathoz lesz köze”.

 

olkt.hu/apa.atTéged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!