Friss hír: Orbán beindítaná az elnöki kormányzásra való átállítás folyamatát?!

Orbán Viktor miniszterelnök beindítja az elnöki kormányzásra való átállítás folyamatát?

A bírói önigazgatás lehet a kormány célkeresztjében a miniszterelnök által múlt pénteken a közrádióban bejelentett „alkotmányrevízió” keretében.  A Népszavának egy magas rangú fideszes politikus arról beszélt: a kormány elégedetlen a bíróságok működésével, ráadásul

„a magyar bíróságok sok esetben korrupt módon működnek, ítéleteket lehet megvásárolni”.

Forrásuk szerint ennek egyik oka az önigazgatás rendszerében keresendő. Ez azért érdekes, mert a jelenleg a bíróságok felügyeletét ellátó Országos Bírói Tanácsot a 2011 áprilisában elfogadott új alkotmány nyomán már az Orbán-kormány hozta létre az abban az évben decemberben kihirdetett 2011. évi CLXI. törvénnyel „a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról”.

Igaz, az „alkotmányrevízió” célja Orbán Viktor szerint éppen az, hogy megvizsgálják, mi az, ami nem úgy működik az alaptörvény elfogadása után, ahogy szeretnék. A bírói önigazgatás megszüntetése a jelek szerint már el is indult, legalábbis így lehet értelmezni, hogy a kormány egy alkotmánymódosítással kivenné az OBT hatásköre alól a közigazgatási bíróságokat. Hogy ki fogja ezentúl felügyelni ezeket a testületeket, egyelőre még nem teljesen világos, de már idézett forrásunk Franciaországot hozta fel példaként, mint ahol az igazságügyi miniszter felügyeli a bírók működését,

„mégsem mondja senki, hogy az egy diktatórikus megoldás lenne”.

Ezen felül a legjelentősebb változásokra egyelőre Áder János készülhet, forrásuk szerint a köztársasági elnök jogköreit érintheti még jelentősen a revízió. Elvehetik például a honvédség főparancsnoki tisztségét tőle.

A revíziót egyébként egy, a kormány által felkért jogászokból álló bizottság fogja elvégezni, „olyanok, akikben megbízunk” – mondta a Népszava forrása. Arra a kérdésre, hogy az ellenzéket miért nem vonják be, a válasz az volt, hogy egyrészt „a kétharmad éppen elég erős felhatalmazás”, másrészt „az ellenzéktől úgysem várható szakmai hozzáállás, csak abban versenyeznének, ki tud erősebben ellentmondani bármilyen javaslatunknak”.

 

 

olkt.hu/ Népszava

Kapcsolódó cikkek

Rendkívüli: Spéder Zoltán atombombát robbantott Mészáros Lőrincnek!

Rubóczki Tamás

Sánta János 3,4 milliárdos osztaléka a trafikmonopóliumból!

Rubóczki Tamás

Gyurcsány Ferenc: Ezt a rendszert megkell buktatni!

Rubóczki Tamás