Fővárosi Törvényszék: Ki kell adnia a kormánynak az OLAF jelentést!

0

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) ki kell adnia azokat az összefoglaló jelentéseket, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája 2007. január 1. és 2017. február 13. között küldött a kormánynak – döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék.

A pert, amelyben még január 11-én született döntés, dr. Szakács László MSZP-s képviselő indította, miután a politikus közérdekű adatigénylésére az NGM nem volt hajlandó kiadni ezeket az anyagokat. Szakács még tavaly februárban kérte ki a jelentéseket, amikor a 4-es metró beruházással kapcsolatos OLAF-jelentésről szóltak a hírek

– írja az Index. Az MSZP-s Szakács László közérdekű adatigénylés keretében próbálta megszerezni azokat az összefoglalókat, amelyeket az OLAF magyarországi koordinációs irodája 2007 és 2017 között készített az Elios Zrt. ügyeiről. Szakács azt akarta megtudni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium milyen információkkal rendelkezett az ügyről, milyen Magyarországot érintő OLAF-vizsgálatok vannak folyamatban és milyen intézkedéseket tett a kormány az érintett ügyekben, ugyanis ennek a koordinációs irodának a kötelezettsége, hogy az EU pénzügyi érdekeit sértő szabálytalanságokról és az OLAF hazánkat érintő vizsgálatairól tájékoztassa a nemzetgazdasági minisztert. A tárca megtagadta az összefoglalók kiadását, mondván:

döntés-előkészítő adatok szerepelnek benne, de Szakács perre ment, és a bíróság első fokon úgy döntött, ki kell adni a minisztériumnak a kért adatokat. A tárca vélhetően fellebbezni fog.

Az OLAF Koordinációs Iroda, az EU csalás elleni hivatalának magyarországi kirendeltsége minden évben készít egy összefoglaló jelentést a magyar kormány részére arról, hogy milyen szabálytalanságok jutottak tudomására abban az évben.

Ez az összefoglaló személyes adatokat nem tartalmaz, ezért elvileg nyilvánosságra hozható

Továbbá:

Az MSZP arra szólítja fel Varga Mihályt, hogy hozza nyilvánosságra az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) magyarországi koordinációs irodája által készített jelentéseket, miután Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében kimondta, hogy ezek közérdekű adatok – mondta Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Tóth Bertalan elmondta, hogy:

“az OLAF-jelentésekből kiderülhet, hogyan működik az Orbán-féle szervezett bűnözés”

Tóth Bertalan, jelezve, hogy az OLAF az elmúlt időszakban 40 ügyben vizsgálódott és tett megállapításokat.

“Felhívta a figyelmet arra, hogy ítélet 15 napot ad Varga Mihálynak, hogy ezeket az adatokat kiadja, ezért arra szólította fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy hozza nyilvánosságra ezeket a jelentéseket.”

Kérdésre válaszolva ugyanakkor hozzátette:

“a Fidesz eddigi hozzáállása alapján nincs kétsége, hogy a miniszter fellebbezni fog az ítélet ellen, mert tovább akar titkolózni!”

Tóth Bertalan szerint azonban az igazság előbb, vagy utóbb ki fog derülni, ha nem a választásokig, akkor a választások után. A jelentésekből kiderülhet

“hogyan működik az Orbán-féle szervezett bűnözés”

– fogalmazott a politikus. Tóth Bertalan arról is beszámolt, hogy az elmúlt napokban birtokukba jutott információk szerint, a 2010-ben létrehozott Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság már 2016 októberében vizsgálatot indított és feltárhatta a visszaéléseket a kalocsai közvilágítás uniós projektjével kapcsolatban. Azonban – folytatta – a főigazgatóság jelentését is titkosította a kormány, ezért ebben az ügyben is közérdekű adatigényléssel fordulnak Varga Mihályhoz, hogy kiderüljön, a szervezet 2010 óta milyen projekteket vizsgált és milyen visszaéléseket tárt fel. Az MSZP frakcióvezetője az Elios-üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

azok után, hogy kiderült, hogy a miniszterelnök veje érintett egy “bűnszervezetben elkövetett csalássorozatban”, a Fidesz részéről annál bővebb magyarázatra van szükség, minthogy Simicska Lajos volt az érintett cég tulajdonosa.

Hozzátette:

ebben az időszakban Simicska Lajos Orbán Viktor barátja volt, ezért nem véletlen, hogy a miniszterelnök veje és barátja közös cégben vállalkozott és sorban nyerte meg azokat a közvilágítási tendereket, amelyekről most kiderült, hogy szabálytalanok voltak, ezért a magyar adófizetőknek 13 milliárd forintot kell visszafizetniük az Európai Uniónak.

– zárta sorait a szocialista politikus.

Index

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!