Fontos: 1400 gyógyszer hiánycikk a patikákban – a kormány szerint nincs ok a pánikra!

Piaci tényezők, de akár az újranyomott csomagolás is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt – a jelenség nem új, csak mostanában többször hallunk róla.

 

 A kép illusztráció! – Forrás: MTI/Soós Lajos

 

Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ami a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka; a felelős minisztérium, vagyis az EMMI szerint ez azonban nem jelent gondot a betegellátásban – mondta Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója az ATV Start című műsorában; az interjút az atv.hu szemlézte.

Marjai a beszélgetés során megjegyezte, nincs pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy a kiesés mekkora problémát jelent  –  például, hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről.

Az utóbbi időben például a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.

A nyilatkozó a több lehetséges okot is felsorolt, melyek magukban is hiányt idézhetnek elő: a készletek nagyságára kihat, hogy külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással. Ráadásul

változott a szabályozás, hogy mit kell feltüntetni a gyógyszeres dobozon, ezért újra kell terveztetni a csomagolást, és ha megcsúszik a gyártás, ez is okozhat átmeneti gyógyszerhiányt.

A hiánynak  pedig piaci oka is lehet, mert ha esetleg a magyar gyógyszerpiac nem elég nagy, akkor nem éri meg a gyártónak legyártani a gyógyszert. Marjai Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindig is volt gyógyszerhiány, az ellátórendszerben mindig is megvolt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak beszerezhetőek, most annyiban más a helyzet, hogy nagyobb figyelmet kap, ha egy gyógyszer hiánycikk, és a gyógyszerhatóság jobban kommunikál, így jobban nyilvánosságra kerül.

A kérdésre, hogy odafigyel-e valaki, hogy minden gyógyszernek legyen államilag támogatott, azonos hatóanyagú változata is, a szakmai igazgatóa Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felelősségét említette – ez a szerv határozza meg a támogatások mértékét, a HMGYSZ feladata pedig, hogy beszerezzenek minden gyógyszert, amire a betegeknek szüksége van. (nepszava.hu)

Kapcsolódó cikkek

Rétvári Bence szerint megszűnt az éhezés!

Rubóczki Tamás

Lemondott Orbán cimborája Strache mert belebukott egy rejtettkamerás felvételbe

O.L.K.T.

MILYEN KORMÁNY(Fidesz) AZ, AKI EZT TESZI?

O.L.K.T.

Hozzászólok