Focis hasonlattal üzent az akadémia, hátha ezt megértik.

A Magyar Tudományos Akadémia focis hasonlattal magyarázza el a honlapján, miért értelmetlen szétszedni a kutatóhálózatot.

“Nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat — nyitja írását az MTA kommunikációs főosztályának cikke.

A magyar tudomány „nemzeti válogatottját“ szerintük a legjobb hazai gárdára kell alapozni, ez pedig a kutatóintézet-hálózatban dolgozó 5000 fő, köztük 3000 kutató.

De a párhuzamban az Aranycsapat és Puskás is előkerül!

“Ahogyan annak idején a Honvédot és az Aranycsapatot, vagy – külföldi példát is hozva – körülbelül 20 évvel később az Ajaxot és a Cruyff nevével fémjelzett holland tizenegyet összeállították, úgy lehetne most a tudományos élet szövetségi kapitányának is egy már meglévő, nemzetközi szinten is folyamatosan bizonyító „klubcsapatra” alapozni az új magyar „K+F+I nemzeti válogatottat.”

Azt, hogy miért van az MTA kutatóhálózata Európa élvolában, grafikinokkal bizonyítják. Magyarország például a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredmények az Európai Kutatási Tanács pályázatain, a tudományos világ „Bajnokok Ligáján.“

„Puskás Ferenc szállóigévé vált mondását kölcsönvéve ezzel a nagy pénzzel már nagy focit lehet játszani,“ írják az akadémikusok.

Azzal is érvelnek, hogy egy sikeres klubcsapatnál nem szoktak a szponzorok beleszólni abba, hogy az edző milyen stratégiát követ és követel meg játékosaitól, és abba sem, hogy a játékosok mit csináljanak a pályán.

A cikk végén még egyszer összegzik a négy fő pontot, és újra az olvasó szájába rágják: az akadémiai kutatóhálózat kiváló teljesítményének egyik záloga, hogy a szakmai felügyeletet az MTA végzi, azon belül a hazai tudományos élet legjobbjai, az akadémikusok és az MTA doktorai.

Tehát nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat.

Forrás Magyarnarancs https://m.magyarnarancs.hu/belpol/focival-uzen-az-mta-hogy-orban-is-megertse-117338

Kapcsolódó cikkek

Újabb tüntetéssorozatot jelentett be az ellenzék!

Rubóczki Tamás

Kálmán Olga simán nyeri az előválasztást

O.L.K.T.

Bangóné Borbély Ildikó keményen kiosztotta Orbánt!

Rubóczki Tamás

Hozzászólok