Figyelmeztették a kormányt: jön a baj

0

Ma Magyarországon egy közepes vagy nagyobb vállalat üzleti sikere sokkal inkább függ attól, hogy milyen viszonyban van a kormányzattal, mint az egyéb piaci-termelési tevékenységétől. Ezért teljesen racionális, hogy a cégek inkább olyan embereket fizetnek, akik a kormány környékén előszobáznak, mint jó közgazdászokat.

Tesznek rá

A gazdaságpolitika gyakran más alapokra épül, mint amikkel a közgazdaságtan bármit kezdeni tudna – értett egyet a két szakember. A korrupció például közgazdászként elfogadhatatlan jelenség, hiszen az erőforrások nem optimális elosztása történik, nem oda kerül a pénz, ahol a legnagyobb megtérüléssel lehetne használni.

De nem azért van korrupció Magyarországon, mert valaki azt hiszi, hogy a közgazdasági érvelés helytelen, hanem azért, mert magasról tesznek a gazdasági szakmai érvelésre. Azt senki nem vitatja, hogy a politikának sok esetben van egyfajta elsőbbsége a közgazdasági döntések fölött, de ha az alapvető gazdasági összefüggéseket nem látjuk be, akkor abból csak baj lehet. Ilyen összefüggés például, hogy a bérek nem növekedhetnek jobban a cégek termelékenységénél. Ezt azonban egyes politikusok mintha nem akarnák belátni.