Figyelmeztetés! Országos sztrájk nem jöhet létre!

0

Stratégiai és taktikai hiba volt az országos sztrájk meghirdetése a rabszolgatörvény elfogadása miatt a szakszervezeti vezetők részéről- vélekedett Böcskei Balázs az ATV Start műsorában.

Mindenki országos sztrájkról beszél, de van rá bármi esély?

 A politológus szerint a szakszervezeti vezetők úgy viselkedtek, mint az ellenzék vezetői, kicsit megrészegültek a média fényében. Említette, hogy a túlóratörvény rabszolgatörvénynek hívása inkább csak politikai gondolkozást jelez, így terjedt el a közhasználatban. Tehát az úgynevezett rabszolgatörvény alkalmazása elleni tiltakozás a sztrájkjog tükrében nem lehetséges, ugyanis a kollektív szerződéseket nem módosították 2019 január 1-én, vagyis nem élesedtek a rabszolgatörvényből fakadó túlóráztatás lehetőségei a munkáltatónak, így a hatályban levő kollektív szerződés ellen tüntetni jogellenes, magyarázta a politológus. Amúgy sem a szakszervezetektől kell várni az Orbán-rezsim megdöntését, tette hozzá.

A munkavállalók nem is akartak tüntetni, folytatta, tehát a szakszervezeti vezetők úgy hirdettek sztrájkot, hogy nem volt sztrájkhangulat. Elhangzott, hogy most mindenki az Audi gyárában zajló megmozdulásokra hivatkozik, de annak semmi köze a túlóratörvényhez. Ott évek óta bérfeszültség van, emiatt van tüntetés, hangzott el. Böcskei beszélt arról is, hogy a 200 helyre meghirdetett sztrájkból csak 58 helyen volt megmozdulás. Szerinte a szakszervezeti vezetők eredménytelenül mozgósítottak, vagyis előre mentek úgy, hogy mögöttük nem volt hadtest, fogalmazott. 

Említette, hogy februárra is meghirdettek egy nagyobb megmozdulást, de tud arról, hogy némelyek már tárgyalnak a kormánnyal. A törvény alapján, ha nem módosítják a kollektív szerződéseket, akkor országos sztrájk nem jöhet létre, mert jogellenes, folytatta. Úgy látja, hogy nem is a munkavállalók demonstráltak, közölte. A kérdésre, hogy hova lett a többezres tömeg, Böcskei úgy reagált: “kérdés, hogy kiket láttunk az utcán tüntetni, mert ha az antiorbánista, pártos identitású tiltakozókat láttuk, akkor a többezres tömeg nem tűnt el, hanem ott sem volt”.

atv.hu