Figyelem! Elfogyhat egy létfontosságú szívgyógyszer Magyarországon!

0

Az elmúlt hetekben ez történt, és a gyógyszer nem helyettesíthető mással.

Néhány napon belül ismét beszerezhető lesz az a veszélyes szívritmuszavarok megelőzésére szolgáló gyógyszer, amiből január közepén kifogytak a készletek Magyarországon, közölte az Index kérdésére a Sanofi gyógyszergyár. 

A lap információi szerint az elmúlt hetekben nem volt beszerezhető Magyarországon egy létfontosságú, szívritmuszavar elleni gyógyszer. Átmeneti hiány gyakran lép fel különböző készítményekből, ezek azonban általában helyettesíthetők másik szerrel, ami ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza.

Ebből a gyógyszerből azonban nincs másik.

Egy szakorvos kérdésünkre azt mondta: betegei azzal hívták fel a patikából, hogy megszokott gyógyszerük nem szerezhető be. Az orvosságot a potenciálisan életveszélyes kamrai ritmuszavarok (például kamrai tahikardia, kamrafibrilláció) és más szívritmuszavarok megelőzésére használják. A gyógyszer útmutatóján is az olvasható, hogy

Ez a készítmény alkalmas a ritmuszavar okozta halálozás megelőzésére.

A hiányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja is jelzi. Itt az olvasható, hogy január 15. óta „gyártási gond” miatt nem érhető el a gyógyszer, és a hiány március 31-ig szűnhet meg. 

olkt.hu/MTI