Fideszes választási csalást állapított meg a rendőrség Budapesten, de nem talált gyanúsítottat, úgyhogy lezárta a nyomozást

0

Felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, annak ellenére, hogy a rendőrség is megállapította, hogy csaltak az ajánlóívekkel – tudta meg az Index.

Az ügy előzménye, hogy tavaly Oláh Lajos, a budapesti 5. számú választókerület (Budapest VI. és VII. kerülete) országgyűlési képviselője, a helyi választási bizottság DK-s delegáltja összehasonlította a fideszes jelölt, Bajkai István és a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért jelöltjének, Bagyó Hildának az ajánlóíveit. Kiderült, hogy 341 esetben ugyanaz a személy ajánlotta mind a két jelöltet, de az aláírások eltérnek egymástól. Előtte Zuglóban is ilyen egyezéseket találtak, ott is a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein.

Lévai KatalinFotó: Youtube

Oláh Lajos delegáltja feljelentést tett, a nyomozás tavaly el is kezdődött hamis magánokirat felhasználása miatt. Az Index birtokába került rendőrségi határozat szerint

a rendőrség megállapította, hogy nyilvánvalóan választási csalás történt, ám mivel az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható, felfüggesztette a nyomozást.

A határozat szerint:

  • Kihallgatták tanúként azokat a választókat, akiknek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy az aláírások nem tőlük származnak.
  • A rendőrök az ajánlások gyűjtőit is kihallgatták volna, de beazonosításuk nem volt lehetséges, mivel az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem.
  • Gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről”, megszüntették a gyanúsítását.
  • Az nem derül ki a leírásából, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben.

A rendőrség tehát megállapította az ügyben, hogy jogellenesen töltötték ki az íveket. Ezután kijelentették:

„A nyomozás során személyi és tárgyi bizonyítékokat felkutatni, melyek alapján a tényleges elkövető kiléte megállapítást nyerne, nem volt lehetséges.”

Ezért a rendőrség felfüggesztette a nyomozást. Hozzátették, hogy amennyiben az elévülési határidőn belül az elkövető kiléte kiderül, újra folyamatba helyezik az eljárást.

Oláh Lajos jelezte, hogy panasszal élnek az ügyészségnél, és az esetről tájékoztatják a magyar választásokat vizsgáló EBESZ-t is.

Forrás.https://168ora.hu/itthon/a-rendorseg-megallapitotta-hogy-valasztasi-csalas-tortent-majd-felfuggesztette-a-nyomozast-166022