Felrobbantak a zöldségárak. Mi folyik itt?

A tavalyi rendkívüli meleg miatt a legkeresettebb zöldségek ára közel a másfélszeresére emelkedett, a Terméktanács szerint az árak pedig csak akkor fognak csökkenni, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges időjárás – számolt be az RTL híradója.

PreviousNext
A riport hangsúlyozza, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai alapján soha nem volt olyan meleg Magyarországon, mint 2018-ban. Az április különösen forró és száraz volt, de az év többi hónapjában is átlagosan a megszokottnál jóval magasabb volt a hőmérséklet és kevesebb csapadék is hullott. Az általános szárazságot jól példázza, hogy októberben negatív rekordot állított be a Duna vízszintje.

A szélsőséges időjárási körülmények következtében a megszokottnál sokkal kevesebb zöldség termett idehaza, emiatt a Terméktanács szerint hagymából például csak külföldi kapható Magyarországon.

Az RTL riportja szerint:

  • Búzából az átlagosnál 10%-kal kevesebbet takarítottak be 2018-ban, ami jelentősen megemelte a kenyér árát.
  • A késői burgonya 44%-kal, a vöröshagyma 48%-kal, a fejes káposzta pedig 53%-kal drágult.

A rendkívüli aszály ugyanakkor nem csak nálunk okozott problémát: Európa egyes területein még a magyarországinál is rosszabb volt a helyzet. Ledó Ferenc, a Terméktanács elnöke szerint hagymából és gyökérzöldség-félékből Európa-szerte 25-30%-kal kevesebb termett, ami mindenhol meglátszik a fogyasztói árakban.

A szakértő hozzátette, hogy a sárgarépa, káposzta és hagymafélék ára legkorábban a következő szezontól, május elejétől mérséklődhet, amikor megérkezik a friss kínálat a boltok polcaira. Addig szinte biztosan maradnak a jelenlegi, magas árak.

Ehhez a csökkenéshez persze az is kell, hogy az időjárás kevésbé szélsőségesen alakuljon, mint tavaly. A kilátásoknak nem kedvez, hogy a valaha mért tíz legforróbb évből nyolcat az elmúlt két évtizedben mérték a meteorológusok Magyarországon. Ráadásul tavaly a globális átlagnál is nagyobb mértékben melegedett az ország, vagyis úgy tűnik, fokozottan ki vagyunk téve a klímaváltozás negatív hatásainak.

A közelmúltban mi is beszámoltunk róla, hogy habár a fő inflációs szám alapján egyelőre nincs szó a hazai árszínvonal drasztikus emelkedéséről, néhány fontos termékcsoport és szolgáltatás esetében az átlagosnál jóval magasabb volt tavaly az infláció, ez pedig sokakat érzékenyen érintett.

Forrás:https://www.portfolio.hu/gazdasag/elerte-magyarorszagot-a-klimakatasztrofa-felrobbantak-a-zoldsegarak.309591.html

Kapcsolódó cikkek

Aláíró “Bajszos [email protected]” megtette amit a vezér diktált!

O.L.K.T.

TEK: A terrorelhárítók lakásokba mehetnek be, embereket zárhatnak be vagy küldhetnek ki bárhonnan!

Rubóczki Tamás

Beszélhet-e lekezelően egy miniszterelnök az ország polgárairól?

Rubóczki Tamás