Feljelentették az Orbán-kormányt egy hangfelvétel miatt!

0

Nyolc éve nem készül hangfelvétel a kabinet üléseiről.

Közérdekű adattal való visszaélés vétsége miatt az Eötvös Károly Intézet feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen a kormányülések dokumentációjának hiánya miatt – értesült a 168 Óra. Annak ellenére ugyanis, hogy erre törvény kötelezte a kormányt, 2010 és 2018 között nem készült hangfelvétel a kormányülésekről.

Idén július 18-ig a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény az alábbiakat írta elő:

„a Kormány üléseiről hangfelvétel készül, mely – a miniszterelnök eltérő rendelkezése hiányában – nem nyilvános. (…) A kormányülésen elhangzottakat összefoglalóban kell rögzíteni.(…) Az ülésről készült összefoglaló eredeti példányát és mellékleteit, valamint az ülésről készült hangfelvételt a Miniszterelnöki Kormányiroda őrzi. Az ülésről készült dokumentáció anyaga nem selejtezhető, maradandó értékű iratnak minősül (…).”

Az Eötvös Károly Intézet szerint az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére egy kormányhatározattal írták felül a jogszabályt. A Kormány ügyrendjének 83. pontja ugyanis nem úgy szól, hogy minden esetben kötelező a kormányülésekről hangfelvételt készíteni, hanem úgy rendelkezik, hogy

„a Kormány üléséről összefoglaló és a Kormány tagjának kérésére, indokolt esetben és a miniszterelnök engedélyével rögtön, továbbá az ülés végén az összefoglaló elkészítésére alkalmas hangfelvétel készül”.

Ezért az intézet a Miniszterelnöki Kormányirodához közérdekű adatigényt nyújtott be. Az adatigénylésre adott válaszból egyértelműen kiderült, hogy a jelzett időszakban a Kormány üléseiről csupán jogszabály által meghatározatlan tartalmú összefoglaló készült, de hangfelvétel nem. Az Eötvös Károly Intézet szerint azonban a hangfelvételek közérdekű adatnak minősülnek, így azok hiánya a Büntető törvénykönyvbe ütközik.

 

 

olkt.hu/168ora.hu

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!