Ez Putyinnak nem fog tetszeni!

Ukrajna tovább kíván haladni az euroatlanti integráció útján, az ország fontos célja a csatlakozás a NATO-hoz és az Európai Unióhoz – jelentette ki Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök kedden Brüsszelben, ahova a beiktatását követő első hivatalos külföldi látogatására érkezett.

Az ukrán államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, illetve Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

Az észak-atlanti szövetség székhelyén tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy kész tárgyalást kezdeni Oroszországgal a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus lezárásáról, de ragaszkodik az előző vezetés céljához, ahhoz, hogy országa egy napon teljes jogú NATO- és EU-tag lehessen, ehhez pedig belső reformokra is szükség van.

Kiemelte: az orosz agresszió az egyik legfőbb kihívás az euroatlanti térség biztonsága szempontjából.

Zelenszkij emellett hangsúlyozta, hogy tiszteletben kívánja tartani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló, 2015-ös minszki egyezmény előírásait.

Facebook-oldalán az elnök ismételten felszólította Moszkvát, hogy segítsen véget vetni az évek óta tartó fegyveres konfliktusnak Ukrajnában, hangsúlyozta azonban azt is, hogy nem elég a sürgetés, az európai vezetőkkel együtt nyomást kell gyakorolni az “agresszorra”.

Brüsszelben sokan kíváncsisággal, mások aggodalommal várták, hogy milyen külpolitikát szeretne folytatni a politikában kezdő, orosz anyanyelvű humorista-színész, aki az elnökválasztási kampány során viszonylag keveset beszélt szakpolitikai kérdésekről.

 

Via: MTI

Kapcsolódó cikkek

Bakondi György: Kiemelten erőszakos migránsok érkezhetnek Magyarország felé

O.L.K.T.

A felszín alatt

O.L.K.T.

A “hivatásos” ellenzék papírkutyái

O.L.K.T.

Hozzászólok