Ez a kormány történelem hamisítást végez

Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik.

Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni.

Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

ITTHON

ITTHON hvg.hu 2019. június. 15. 09:03Jeszenszky Géza: Történelemhamisítás, amit a kormány csinál

A volt külügyminiszter beszélt a Népszavának arról a legendáról is, hogy Antall József Orbán Viktort szemelte volna ki utódjául.

„Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik.

Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni

– fogalmazott a Népszavának adott interjúban Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

A politikus, akit Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója kapcsán szólaltatott meg a lap cáfolta azt a legendát is, hogy Antall József, a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány vezetője halálos ágyán Orbán Viktor nevezte volna meg utódjául. Mint elmondta, amikor válságosra fordult az állapota, határozott álláspontja volt, hogy nem akarja megkötni pártja, az MDF kezét, ezért nem nevez meg senkit utódjának. Halála előtt pedig nem csak a későbbi miniszterelnökkel beszélgetett, hanem az SZDSZ-es Tölgyessy Péterrel is. „A legendából csupán annyi igaz: számoltunk a lehetőséggel – mi több, kívánatosnak tartottuk volna –, hogy az 1994-es választás után az MDF koalíciót kössön a Fidesszel. Ebből semmi nem lett, vesztettünk.” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

ORBÁN DÖNTÖTT. EGYEDÜL!

H Miklós

Ujhelyi István: “Nevetséges, de véresen komoly!”

Rubóczki Tamás

Itt a nagy esély! Képes lesz-e összefogni az ellenzék?

O.L.K.T.