Ez a kormány történelem hamisítást végez

Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik.

Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni.

Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

ITTHON

ITTHON hvg.hu 2019. június. 15. 09:03Jeszenszky Géza: Történelemhamisítás, amit a kormány csinál

A volt külügyminiszter beszélt a Népszavának arról a legendáról is, hogy Antall József Orbán Viktort szemelte volna ki utódjául.

„Az, amit a kormány emlékezetpolitikának nevez, eufemisztikus kifejezése a történelemhamisításnak. Most éppen Nagy Imrét akarják kiretusálni a forradalomból. Korábban historizálásnak hívták, amikor a történetírás a politika szolgálólányává válik.

Az viszont nem történész, aki hajlandó a hatalmat így szolgálni

– fogalmazott a Népszavának adott interjúban Jeszenszky Géza volt külügyminiszter.

A politikus, akit Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója kapcsán szólaltatott meg a lap cáfolta azt a legendát is, hogy Antall József, a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány vezetője halálos ágyán Orbán Viktor nevezte volna meg utódjául. Mint elmondta, amikor válságosra fordult az állapota, határozott álláspontja volt, hogy nem akarja megkötni pártja, az MDF kezét, ezért nem nevez meg senkit utódjának. Halála előtt pedig nem csak a későbbi miniszterelnökkel beszélgetett, hanem az SZDSZ-es Tölgyessy Péterrel is. „A legendából csupán annyi igaz: számoltunk a lehetőséggel – mi több, kívánatosnak tartottuk volna –, hogy az 1994-es választás után az MDF koalíciót kössön a Fidesszel. Ebből semmi nem lett, vesztettünk.” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

Novák Katalin üzenget Manfred Webernek!

Rubóczki Tamás

Ismét siralmas focit produkál a Magyar Labdarúgó Válogatott – nesze neked 200 milliárdos stadion!

O.L.K.T.

Nem hiszi el, hogy kik a legnagyobb nyertesei Orbán bérpolitikájának!

H Miklós
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!