Ez a balhé kezd elég kínossá válni a Fidesz számára!

0

Patyomkin-falut csinált Budapestből Orbán, hogy átverje saját szövetségesét, mégsem sikerült kikeverednie abból a slamasztikából, melybe többek között a Soros-plakátokkal keverte magát. Talán kissé alábecsülte az általa hasznos idiótáknak tartott jobbközép politikusokat, és nem mérte fel helyesen a saját mozgásterét a kereszténydemokraták pártcsaládjában. Orbán pökhendisége sokba kerülhet a pártjának még akkor is, amikor büszkeségét megtörve félig-meddig bocsánatot kért az EPP politikusaitól.

Orbán Viktor kommunikációs csapatának szemantikai bravúrokat kell bemutatnia ahhoz, hogy kirángassa a magyar kormánypárt szekerét abból a sárból, melybe a kormányfő kormányozta. Állítólag Leninre hivatkoznak, amikor a „hasznos idióták” kifejezést próbálják elkenni, melyeket főként azokra a politikusokra aggatott Orbán Viktor, akik kezdeményezték pártja kizárását az Európai Néppártból.

Ha ezek a nyugati kereszténydemokraták el is érzékenyülnek egy kissé Orbán bocsánatkérésétől, nem valószínű, hogy beérik ennyivel. Jól tudják, hogy Orbánnak létérdeke a párttagság, hiszen érdekérvényesítését csakis a legnagyobb európai parlamenti frakció tagjaként képes eredményesen véghezvinni. Ha a populisták közé taszítják, akkor sorosozhat, migránsozhat tovább, ám a fontos uniós hivatalokban és szervezetekben lényegében súlytalanná válik a pártja.

Amikor Orbán kezd messze kerülni a húsosfazéktól, már jóval engedékenyebbnek tűnik, mint korábban, amikor lényegében villával hányták az uniós pénzeket a magyar költségvetésbe. Számára a néppárt nem ideológiai, hanem hatalmi kötelék, ezért nem engedheti, hogy kitegyék a szűrét a legnépesebb és legbefolyásosabb klubból. Valószínűleg rájött már, hogy amit ő rontott el, csakis ő hozhatja helyre, ezért nem kérhet helyette bocsánatot senki.

De, hogy maradjunk Lenin szellemiségénél, tegyük fel a kérdést: Mi a teendő?

Azonban Orbán bocsánatkérése is elég pávatáncos nyelvezetűre sikeredett. A belga De Standaard című lap idéz például Orbán leveléből: „Ugyanakkor, Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat – folytatja a miniszterelnök. – Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat.” – írja állítólag a magyar kormányfő.

Nem valószínű, hogy az érintettek ettől nagyon boldogok lesznek, ugyanis a válságkommunikációs szakkönyvek biztos nem azt javasolják ilyen helyzetben, hogy Lenintől vagy más kétes figuráktól idézzünk, amikor finom kritikát akarunk megfogalmazni a barátaink felé. Orbán harcos antikommunistának szeretné beállítani magát, ugyanakkor Lenintől idéz. Ez finoman szólva is kétélű fegyver.

Puskin valamelyik sora, esetleg egy magyar klasszikus, mondjuk Mikszáth, esetleg Deák Ferenc vagy Széchenyi István néhány örökbecsű bölcsessége biztosan megmelengette volna a derék kereszténydemokraták szívét, de Szovjet-Oroszország bolsevik vezetőjének kifejezése biztos nem ragyogja be az európai kereszténydemokrácia egét. Arról viszont sokat elárul ez a levél, hogy a Fidesz a trükközésben soha nem ismer tréfát.    

De, hogy maradjunk Lenin szellemiségénél, tegyük fel a kérdést: Mi a teendő? A belgák máris egyértelművé tették, hogy nem estek transzba Orbán bocsánatkérő levelétől. „A vita már régóta azoknak alapértékeknek a tiszteletben tartásáról szól, amelyeket fontosnak tartunk Európában, mint például a sajtó szabadsága, a hatalmi ágak szétválasztása, és a szolidaritás Európában. És a külső határaink közös védelméről, amit Orbán akadályoz.” –reagált a levélre Wouter Beke, a CD&V elnöke.

Ebben a néhány sorban persze az is benne van, hogy jól ismerik Orbán pávatáncos jellemét a testvérpárti „hasznos idióták”, ugyanakkor Manfred Weber, az EPP listavezetője további feltételeket is szabott a Fidesz számára, melyeket teljesítenie kell a magyaroknak, ha a pártcsalád részei szeretnének maradni. Orbán tétova bocsánatkérése tehát még első lépésként sem igazán értékelhető, melyet egy mérsékelt politizálás irányában kéne megtennie a Fidesznek. A gyűlöletkeltő plakátokat átragaszthatják, a CEU-t megsimogathatják, ám már alig hiszi el nekik, hogy ezt őszintén teszik. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: “Ha„valakit lehülyéztél, ne úgy kérjél bocsánatot, hogy háromszor elmondod: az illető a látszat ellenére mégsem hülye.”