Exkluzív: Bajnai Gordon döntött a visszatérésről!

Öt éve nem volt az Egyenes beszéd vendége Bajnai Gordon. Most abból az alkalomból adott interjút Krug Emíliának, hogy megjelent a Frontsebészet című, a 10 éve megalakult Bajnai-kormány egy évéről szóló kötet.

Arra a kérdésre, hogy melyik volt kormányzásának legnehezebb és legfelemelőbb pillanata, a volt miniszterelnök azt válaszolta: az egyik legnehezebb pillanat a kormányfői eskütétel utáni 5 perc magány volt az irodában, amikor végiggondolta, hogy milyen fájdalmas lépéseket kell tenni az összeomlóban lévő magyar gazdaság talpra állítása érdekében, de nem tudta, nem lesz-e 200 ezer tüntető 1 hónap múlva a Kossuth téren.

A legfelemelőbb pillanat pedig – folytatta az volt, amikor utolsó kormányfői munkanapján nyakkendő nélkül megkönnyebbülten távozott az Országházból.

Bajnai és kormánya 2009-2010 között 1200 milliárdos megszorítás, ahogy akkor fogalmaztak, stabilizációs csomagot hajtott végre. Ennek legismertebb eleme a 13. havi nyugdíj elvétele volt. Arra a kérdésre, hogy ma visszaadná-e a 13. havi nyugdíjat, Bajnai azt a választ adta: nem lenne helyes, ahogy nem volt helyes odaadni sem (a Medgyessy-kormány idején – a szerk). Mindenkinek 12 havi nyugdíjat kell adni, de a nyugdíjakat, ha az ország sikeres, lehet emelni – tette hozzá. A kormányzása idején kidolgozott szabályozás az együtt sírunk, együtt nevetünk elvre épül, ennek alapján fizetett 2017-ben a Fidesz-kormány nyugdíjprémiumot.

Bajnai szerint 2009-ben és ma is súlyos válsággal küzd az ország, de a baj most másfajta természetű, mint anno. Úgy fogalmazott: 10 éve az infarktus, most egy lassan ölő rák fenyegeti az országot. A mai válság tünetei szerinte a demográfiai krízis, 600 ezer ember távozása az országból. Nincs az a családvédelmi program, ami ezt pótolni tudja – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az aktív korosztály egy részének külföldre távozása miatt baj lesz a nyugdíjrendszerrel is.

Arra a kérdésre, hogy a politikából történt második, 2014-es távozásakor cserbenhagyta-e a támogatóit, Bajnai úgy reagált: mindig világosan megmondta, hogy milyen feladatra vállalkozik. Így volt ez 2006-ban, amikor fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos, majd miniszter lett a Gyurcsány-kormányban, és 2009-ben is, amikor egyéves, válságkezelői miniszterelnöki feladatot vállalt, majd 2012-ben is, amikor az egységes ellenzék megteremtésében történő részvételre vállalkozott. Az első két esetben szerinte sikeresen teljesítette a vállalt feladatot, az utolsó alkalommal azonban kudarcot vallott, amiért 2014-ben vállalta a felelősséget. A politikából történt távozása tehát szerinte nem cserbenhagyás volt, hanem felelősségvállalás.

Bajnai Gordon úgy látja: 2010 után a választási rendszer átalakításával kétpártrendszer jött létre Magyarországon, de ebből a rendszerből hiányzik az ellenzéki váltópárt. Ebben a rendszerben a volt miniszterelnök nem látja a helyét. A 2012 és 14 közötti időszakról röviden azt mondta: játékosnak jöttem, játékszer lett belőlem. Mint fogalmazott: látta, hogy a Fidesz hogyan épül be egyes ellenzéki pártokba, és arra a következtetésre jutott: „ebben a helyzetben én csak vesztes, csak hülye lehetek”.

Ami a kormányzása idejére eső, botrányos 2009-es frekvenciapályázat körüli történéseket illeti, szerinte az abban érdekelt baloldali érdekkörök részéről illúzió volt, hogy lehet jó alkut kötni a Fidesszel. Emlékeztetett: ő nyilvánosan tiltakozott a történtek ellen.

Bajnai határozott választ adott a politikai visszatérésére vonatkozó kérdésre is, mégpedig egy többször elismételt „nem”-et. Mint fogalmazott: nagy tisztesség az, hogy miniszterelnök lehetett, de nem szabad senkinek azt gondolnia, hogy ez neki jár. Egyértelművé tette: a kormányzásáról most megjelent könyv nem a visszatérésről szól, hanem a visszanézésről. Mint fogalmazott: emléket szeretett volna állítani a csapatnak, amely Bajnai szerint pokoli nehéz munkát vállalt egy éven át.

Az ország mostani helyzetéről Bajnai Gordon úgy vélekedett: morális válságban van az ország és ebbe a válságba befelé megyünk. Szerinte az állampolgárok mindennapi tapasztalata az, hogy az előrejutás az államot vezető klánhoz való lojalitástól függ. 1987-ben tartunk – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy 2014 után egyfajta száműzetésbe vonult-e, a volt miniszterelnök azt válaszolta: soha nem költözött el Magyarországról. Itt élek, hétfőnként felülök a repülőre, hétvégére hazajövök a családomhoz – tette hozzá. Magánemberként jól érzem magamat, közéleti emberként kevésbé.

olkt.hu/atv.hu

Kapcsolódó cikkek

Szétcincálták Orbánt!

Rubóczki Tamás

Dobrev Klára elgáncsolta a Fidesz emberét!

O.L.K.T.

Lendvai Ildikó: Bogdán László egymaga sikeresebb példát teremtett a cigányság emelkedésére

Rubóczki Tamás