Európai Unió: Ha Törökország katonai támadás éri akkor a NATO…

0

Erdogan katonai offenzívájába végső soron akár a NATO is bevonódhat – erre figyelmeztetett Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az EU külügyminisztereinek hétfőn, Luxemburgban tartott tanácskozásán.

Asselborn rámutatott:

“amennyiben például Szíria, és/vagy a szövetségesei megtámadják a NATO-tagállam Törökországot, a NATO a szerződés V. cikkelye szerinti segítségnyújtási kötelezettséggel szembesülhet.”

A témával foglalkozó Die Welt szerint ez annyit tesz, hogy ha Törökországot támadás éri, akkor minden NATO-tagállamnak a segítségére kell sietni, mert a szerződés értelmében az egyetlen NATO-állam elleni támadást az összes tagállam elleni támadásnak kell tekinteni. Erre a szövetség történetében eddig egyszer került sor: 2011-ben, a New York-i ikertornyok ellen elkövetett terrortámadásokra adott reagálásként. Amennyiben támadás éri Törökországot, akkor Ankara kérésére először konzultációkat kell folytatni a szerződés IV. cikkelye alapján, ahol Törökországnak meg kellene indokolni, miért veszélyeztetik a történtek az ország biztonságát. Nyugati diplomaták szerint igen-igen valószínűtlen, hogy Ankara egy ilyen konzultáción sikerrel járna.

A nyilatkozók utaltak arra, hogy a NATO tagállamainak nagy többsége már a török támadás kezdetén felszólította Ankarát, hogy vonuljon vissza, továbbá hogy Németország, Hollandia és Franciaország átmenetileg leállította a Törökországba irányuló fegyverszállításokat. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár már a múlt héten egyértelműen leszögezte:

„Törökországtól visszafogott eljárást várunk el még akkor is, ha komoly biztonsági gondjai vannak”. E háttér előtt alighanem teljesen kizártnak tekinthető, hogy a segítségnyújtáshoz létrejöhet a szükséges konszenzus, még akkor is, ha Erdogan ezt kérné”.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!