Európai Tanács: Emberkínzás miatt eljárást indítunk a Fidesz-KDNP kormánnyal szemben!

0

Süddeutsche Zeitung információi szerint az Európa Tanács Kínzás elleni Bizottsága (DPA)azzal vádolja a magyar rendőrséget és a magyar kormányt, hogy az súlyosan bántalmazza a menekülteket a déli határon. Az uniós ellenőrző testület megfigyelői a határtérségben készült jelentésben arról számolnak be, hogy nagyon sok megkérdezett szerint a magyar hatóságok gumibottal verték, rugdalták, a jelentésben több más konkrét esetet le is írnak: volt, akit összerugdostak, másokat ütöttek-vertek, többeket kutyákkal félemlítettek meg – volt, akit egy rendőrkutya meg is harapott. Egy kisebb csoport arról számolt be, hogy amikor elfogták őket, akkor a férfiakat ököllel, a nőket gumibottal verték illetve másfajta módszerekkel bántalmazták őket, miután bejutottak az országba a kerítésen keresztül. A szakértőkkel utazó orvos megállapította, hogy a sérülések veréstől származnak. Ily módon tovább fokozódik a nemzetközi nyomás, miután az Európai Parlament az uniós alapértékek miatt eljárást kezdeményezett Magyarország kormánya és Rendőrsége ellen a Sargentini-jelentés után.

Nemrég egyébként az is kiderült, hogy a menedékkérők egy részét éheztették is a tranzitzónában amit pár nap múlva Pintér Sándor belügyminiszter cáfolt, de a Magyar Helsinki Bizottság és több civil szervezet szerint a belügyminiszter hazudik mint a vízfolyás.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) olyan esetről is tud, hogy nem kapnak enni a menedékkérők. Étkezési időben a gyerekeket elválasztották a szüleiktől, nehogy a családtagok meg tudják osztani az ételt – mondta el Zádori Zsolt a MHB szakértője.
Élelmiszert viszont a menedékkérők csak úgy tudnának szerezni maguknak, ha elhagynák a tábort – amely csak Szerbia felé nyitott.

Volt, aki próbált ételt vinni a menedékkérőknek, például Iványi Gábor lelkész – de nem engedték be. Elment a tranzitzónához Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki a Facebookon azt írta utána: negyedórás tanácskozás után beengedték, majd beszélhetett az igazgatóval is, aki azt mondta neki, „jelenleg” nincs éheztetett menedékkérő.

Azt viszont elismerte, hogy „korábban valóban voltak olyanok, akik néhány napig nem kaptak élelmet”, de szerinte nekik voltak tartalékaik. Ugyanakkor az igazgató azt is mondta Hadházynak:

„a törvény szerint rövidesen sokan lesznek ellátás nélkül hagyott menekültek a tábor területén”.

Az idegenrendészeti eljárás végén, ahogy Hadházy fogalmazott, rendezetten, papírokkal át kell adni az elutasított menedékkérőt a szerb hatóságoknak – akik azonban nem veszik vissza őket. Így aztán magyar menekülttáborba kell vinni őket, és valódi eljárást lefolytatni.

Kivéve persze, ha az éheztetés miatt a menedékkérő már korábban úgy döntött, hogy elhagyja a tranzitzónát, ezt viszont csak úgy teheti meg, ha visszamegy Szerbiába.
A kormány szerint minden rendben volt az ügyben, a Kormányzati Tájékoztatási Központ vezetője Puskás Imre (Fidesz-KDNP) közleményében azt írja, „a magyar törvények világosan kimondják”, hogy mindenkinek, „aki menedékkérő státuszban tartózkodik a tranzitzónában, jár és biztosított az ellátás”. Erre a magyar állam évente fejenként több mint 700 ezer forintot költ (ez kevesebb mint napi 2000 forintot jelent). Ha valakinek viszont elutasították a kérelmét, akkor el kell hagynia a tranzitzónát.

A közlemény szerint nincs botrány, csak „a Soros-szervezetek újabb hazugsága, lejárató akciója” az egész.

Csakhogy az ügyben a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is lépett, és
kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről.

Most pedig a Európa Tanács Kínzás elleni Bizottsága is.

 

Az eredeti cikk a Süddeutsche Zeitung  honlapján olvasható.

Pintér Sándor belügyminiszter a tompai tranzitzónában./Kép. origo.hu
A jogi és a fizikai határzár, valamint a tranzitzóna szavatolja Magyarország és Európa biztonságát – jelentette ki Németh Szilárd honvédelmi államtitkár(Fidesz) hétfőn Röszkén./Fotó. MTI

olkt.hu