Európai Parlament: Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét – A Fidesz igyekezett megfúrni!

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén néhány perccel ezelőtt jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek a tagállamok az Európai Munkaügyi Hatóság (EUROPEAN LABOUR AUTHORITY) (ELA)létrehozásáról, melyet a Fidesz már múlt héten is igyekezett megfúrni, leginkább Szájer József fideszes EP képviselő próbálkozott.

A Fidesz már a múlt heti, az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslat kapcsán nemmel voksolt, ezzel pedig egyértelművé tette: a kormánynak fontosabb, hogy megússza az uniós ellenőrzést, minthogy megvédje a külföldön munkát vállaló magyarok jogait.

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról néhány perccel ezelőtt jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek a tagállamok. Az EP plenáris ülésén ma arról is szavaztak, hogy – a Szociális Jogok Európai Pillérét megalapozandó – rugalmasabban és igazságosabban érvényesítsék az európai munkavállalók szociális és társadalombiztosítási jogait.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; a szervezet feladata az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről a munkavégzéssel, letelepedéssel és szociális támogatásokkal kapcsolatban. A hatóság feladata lesz fellépni a szociális és munkaügyi szabályokkal való – akár határokon átnyúló – visszaélések ellen is.

A hazai szakszervezetek örömmel fogadták a hatóság felállításának hírét, különösen, hogy javaslataik jó része beépült a végső javaslatba. A kormány ehhez képest azzal az indokkal ellenezte a Tanácsban a javaslatot, hogy felesleges bürokráciát jelent, és

„azzal a munkaügyi ellenőrzés kikerülne a tagállami hatáskörből” – idézte akkor a Pénzügyminisztérium közleménye Bodó Sándort, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, aki szerint: „a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekét is sértené az, ha egy uniós intézmény, a helyi sajátosságok, körülmények ismerete nélkül intézkedne a nemzeti hatásköröket felülbírálva”.

Közben itthon a rabszolgatörvény borzolja a munkavállalók kedélyét: ma megírtuk, hogy Orbán Viktor szerint a szakszervezeteknek nincs igazuk, amikor tüntetést szerveznek a „rabszolgatörvény” ellen, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint pedig a magyarok azért mennek külföldre munkát vállalni, mert itthon nem engedik őket eleget túlórázni.

 

 

olkt.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Hollik István szerint Soros György pénzéből szervezik a mai tüntetést!

Rubóczki Tamás

Ahhoz, hogy a rendvédelemnél tiszt lehessen valaki, diploma és NYELVVIZSGA KELL.

O.L.K.T.

Szakad az egység – Bayer Zsolt kifigurázta Németh Szilárdot!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!