Európai Bizottság: Nem állhat a kocsisor a magyar határnál

0

Megoldást kell találni az osztrák-magyar határnál pénteken feltorlódott 20 km-es kocsisor jelentette problémára – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton közzétett videójában.

A románoknak, bolgároknak haza kell mennie, és az árukat is célba kell juttatni – hangsúlyozza a Bizottság elnöke, aki szerint az európai kormány koronavírus feltartóztatása érdekében hozott döntései szükségek voltak.

De néhány óvintézkedés miatt akár 24 óráig is állni kell bizonyos határátkelőknél: az emberek nem tudnak hazajutni a saját országukba, és a romlandó élelmiszert és létfontosságú gyógyszert szállító kamionok is várakoznak.

“Ezt még most, a válság elején meg kell oldani”

– mondta a Bizottság elnöke, és pozitív példaként említi, hogy

“A horvát-szlovák határon már nincsenek hatalmas kamionsorok, vagy hogy a balti országokba tartó végre át tudnak jutni a német, cseh és lengyel határokon, hogy hazatérhessenek.”

Von der Leyen reményét fejezte ki, hogy vasárnapra már az osztrák-magyar határon is megindul a forgalom. Ám az operatív törzs szombati tájékoztatóján az ügyeleti központ vezetője, Lakatos Tibor rendőrezredes egyértelművé tette:

“nem fogják felgyorsítani az ellenőrzési procedúrát a határátkelőkön.”

A szállítmányok akadozása egyébkén az egész magyar gazdaságnak komoly károkat okozhat a közeljövőben, beleértve az élelmiszeripart is, mivel a vállalatoknak legfeljebb egy-két hónapnyi alapanyag-tartalékuk van.

Az Európai Bizottság egy hete adta ki az ajánlásait az európai országok számára, hogyan hozzák összhangba az koronavírus elleni intézkedéseket az áruk és személyek szabad mozgásának európai alapelvével.

Bizottság nem tartja indokolnak a határlezárásokat, de tiszteletben tartja, hogy az államok a közegészségügyre hivatkozva így döntenek. Ugyanakkor nyomatékosan kérik, hogy az élelmiszereket és gyógyszereket szállító kamionok számára létesítsenek zöld folyosókat a határoknál.