Európai Bíróság: Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania a Magyarországgal szembeni eljárásokat!

0

Az Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania az uniós jogot sértő európai uniós tagállamok ellen folytatott eljárásait, az ítéletben kiszabot bírság befizetésére pedig rövidebb határidőt kell kiszabnia – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A bírósági tájékoztatás szerint Evgeni Tanchev főtanácsnok szerint határozottabban kell fellépni azokkal az uniós tagállamokkal szemben, amelyek a megadott határidőn túl, vagy hiányosan tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy az uniós szabályozásokat nemzeti jogrendjükbe iktassák. Ezek a tagországok ezzel uniós jogot sértenek – húzta alá.

A jelenlegi elhúzódó, akár évekig tartó eljárási rend lehetővé teszi, hogy a tagállamok hosszabb ideig szankciók nélkül szegjék meg az uniós szabályokat – közölte.

A főtanácsnok indítványát egy spanyol ügyben fogalmazta meg, amelyben az Európai Bizottság eljárást indított az Európai Unió Bíróságán, amiért Spanyolország nem, vagy csak hiányosan alkalmazza a fogyasztói hitelekre vonatkozó uniós szabályokat.

Tanchev azt javasolta az uniós bíróságnak, állapítsa meg, hogy Spanyolország nem teljesítettte a szükséges intézkedések elmulasztására vonatkozó bejelentéi kötelezettségét. Ennek megfelelően Spanyolországot napi 160 ezer eurós pénzbírsággal kell sújtani mindaddig, amíg meg nem felel az uniós irányelvnek.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy – pártatlanul és függetlenül eljárva – a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság selé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.Forrás: MTI

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!