Euronews: Már az Európai Bizottság is vizsgálatot követel a Borkai-féle uniós támogatások miatt!

0

Alig 24 óra alatt több mint hatszázezren olvasták el az egyik legerősebb gazdaságú magyar város, az Audi üzemének is otthont adó Győr korrupciós hálózatát bemutató blogbejegyzést. Ez Győr lakosságának négyszerese, a szavazóképes magyar lakosság közel tíz százaléka. A bejegyzés azután kapott ekkora figyelmet, hogy a blog az előző napokban Győr az ügyben érintett, egykor olimpiai bajnok polgármesteréről hozott nyilvánosságra olyan felvételeket, melyen egy jachton, szexuális aktus közben látható több nővel, a város több fontos emberének társaságában.

A nemrég megbukott osztrák kancellár Heinz-Christian Strache ibizai videójánál is erősebb képeket tartalmazó felvételeket egy blog hozta nyilvánosságra.

A szerző azt állítja magáról, hogy a polgármester ügyeit intéző ügyvéd. Állítása szerint a jachton nemcsak prostituáltak, hanem kenőpénz és keménydrogok is gazdát cseréltek. A szexvideókkal a blog szerzője olyan, korábban is ismert korrupciós ügyekre irányította a figyelmet, amelyek érintik a német Audi autógyár magyarországi üzemét is. Annak ellenére, hogy a közvéleményt napok óta ez az ügy foglalkoztatja leginkább, az állami és a kormányközeli média csak napokkal a botrány kirobbanása után foglalkozott az üggyel, amikor Borkai elismerte, hogy ő szerepel a képeken. Ez a vasárnapi önkormányzati választások előtt kiszámíthatatlanul befolyásolja az erőviszonyokat, Borkai mindenesetre közölte: nem lép vissza.

Az euronews.com arról ír, hogy az Európai Bizottság követeli a Borkai Zsolt győri fideszes polgármester által jegyzett uniós támogatások kivizsgálását – jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben. Az európai Bizottság felszólítja a magyarországi Legfőbb Ügyészt, Polt Pétert, hogy kezdje el kivizsgálni a győri korrupcióval kapcsolatos vagy felmerülő eseteit. Az Európai Bizottság ezen kívül jelentést állít össze Az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) még ezen a héten. Feltételezhetően a támogatás törvénysértő felhasználására került, így ezt az OLAF is vizsgálni fogja – hívta fel a figyelmet az EB szóvivő.