Erdogán megkezdte a népírást Északnyugat-Szíriában / Orbán támogatja

A kurd hatóságok általános mozgósítást rendeltek el. Az amerikai hadsereg hétfőn vonta ki csapatait Északkelet-Szíriából magára hagyva addigi szövetségeseit, a térségben élő kurdokat.

Juncker: azonnal állítsák le az offenzívát

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzíváját – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette a hadműveletek megkezdését.

Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a civil lakosság védelmének jelentőségét. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre.

Juncker azt mondta, az EU elismeri, hogy Törökország biztonsági fenyegetést lát Szíriával közös határán, de ha Törökország nem tesz eleget a felszólításnak, ne várja el, hogy az unió anyagilag hozzájáruljanak az ország biztonságához.

Az ENSZ BT elnöke a polgári személyek védelmét szorgalmazza

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke, Jerry Matthews Matjila, a Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete felszólította szerdán Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

A diplomata, aki október eleje óta áll a testület élén, reményét fejezte ki, hogy nagyon gyorsan összeülhet a Biztonsági Tanács az ügyben, hozzátéve, hogy egyike az ezzel kapcsolatos ülésre vonatkozó határozatok megfogalmazóinak.

A szíriai emberiességi kérdésekre vonatkozó határozatok megfogalmazói Belgium, Németország és Kuvait.

Kapcsolódó cikkek

Ősszel a hajléktalanok nem szavazhatnak, 114 ezer nem magyar viszont igen

O.L.K.T.

Orbán Gáspár undort keltő módon szólt be Bye Alexnek, aki az M5-ös autópályán egy csapat fiatal megmentésére sietett, miután kigyulladt az autójuk.

O.L.K.T.

Az Örs vezér téren bántalmazott férfi romának vallotta magát, miközben bántalmazói azt állították, hogy arabot vernek. Ez a hazugság nagyon sokba kerülhet Rézművesnek.

O.L.K.T.