ENSZ: Felháborító a magyar kormány viselkedése a menedékkérőkkel szemben!

Magyarország szerdára virradó éjjel végrehajtott intézkedései, amelyek során arra kényszerített két afgán menedékkérő családot, hogy elhagyják az ország területét, mélységesen megdöbbentőek és kirívó megsértései a nemzetközi és az európai uniós jognak – közölte az UNHCR, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

A két családot, négy felnőttet és hét gyermeket január óta tartották őrizetben a Magyarország és Szerbia határán lévő röszkei tranzit zónában. A hatóságok május 7-én éjszaka a határkerítés egyik kapujához kísérték őket. Nem hagytak nekik más választást, mint vagy visszamennek Szerbiába, vagy repülőgéppel hazaszállítják őket Afganisztánba.

„Az, ahogyan ezekkel a családokkal bántak, beleértve azt, hogy a nélkül távolították el őket Magyarország területéről, hogy érdemi erőfeszítést tettek volna a menedékkérelmük áttekintésére, rendkívül elkeserítő” – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Ezeknek a családoknak az ügye ismételten alátámasztja a mélységes aggodalmainkat azzal kapcsolatban, ami Magyarországon történik, ahol a menedékkérőket nem a kérelmük tartalma alapján utasítják el, hanem pusztán azért, mert Magyarország kormányának megszorító jellegű törvénye alapján a kérelmüket automatikusan elfogadhatatlannak minősítik.”

Ennek a törvénynek az értelmében Magyarország az európai uniós jog által megkövetelt biztosítékok nélkül elutasít minden menedékkérőt, aki olyan országon haladt át – a szóban forgó családok esetében Szerbián –, amelyet Magyarország biztonságosnak ítél meg.

A szerb hatóságok egy befogadó állomáson szállásolták el a kitoloncoltakat. A családok arról tájékoztatták az UNHCR-t, hogy a magyar hatóságok öt napon át nem adtak enni a felnőtt családtagoknak.

Egy harmadik afgán család, egy édesanya négy gyermekével, egyelőre a tranzit zónában maradt, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága egy ideiglenes intézkedéssel megtiltotta, hogy eltávolítsák őket az országból.

Az UNHCR ezennel ismételten arra szólítja fel Magyarorszá kormányát, hogy ne tegyen semmi olyan lépést, amelynek célja, hogy embereket visszaküldjön a származási országukba vagy bármilyen más módon eltávolítsa őket Magyarország területéről, a nélkül, hogy megfelelő módon megvizsgálta volna a menedékkérelmüket.

Ennek a helyzetnek a fényében az UNHCR azt javasolta az európai határőrizeti ügynökségnek, azaz a Frontexnek, hogy ne támogassa Magyarországot azoknak a hazaküldésről szóló döntéseknek a végrehajtásában, amelyek nincsenek összhangban a nemzetközi és az európai joggal.

Kapcsolódó cikkek

Tóta W. Árpád szerint Fodor Gábor egy szánalmas pióca aki az utolsó vonaglásával is ártani próbál!

Rubóczki Tamás

Mártha Imre: “Soha nem írtam volna alá a Paks2 szerződést!”

Rubóczki Tamás

Farkas Flórián reagált az OLAF-jelentésre!

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!