Ennyit ért az amerikai alku – Erdogan ismét bombázza Szíriát!

0

“A török hadsereg és szíriai szövetségesei északkelet-szíriai offenzívájuk során semmibe vették a civil lakosság életét, háborús bűncselekményeket követtek el, köztük tömeges kivégzéseket és civil életeket követelő jogellenes támadásokat hajtottak végre,”

– közölte az Amnesty International, miután tizenhét emberrel, köztük egészségügyi dolgozókkal, elmenekült civilekkel, újságírókkal, illetve helyi és nemzetközi humanitárius munkásokkal interjúzott, és videofelvételeket, orvosi jelentéseket elemzett.

A jogvédő szervezet szerint a begyűjtött bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy:

“a török erők válogatás nélkül támadták a civilek otthonait, de pékséget és iskolát is célba vettek. Bizonyíték van az ismert szíriai kurd politikus, Hevrin Khalaf brutális meggyilkolására az Ahrar Al-Sharqiya tagjai által, amely a Törökország által támogatott és felfegyverzett Szíriai Nemzeti Hadsereg egyik alakulata.”
Az Amnesty International vizsgálta a Szíria Jövője párt főtitkárának, Hevrin Khalafnak meggyilkolását is. A kurd politikusnőt Rakka és Quamishli közötti országút állították félre az Ahrar al-Sharqiya fegyveresei, miután kirángatták a kocsijából, hidegvérrel agyonlőtték. A szervezet hozzájutott a Khalaf halála után készült orvosi jelentéshez is, ami szerint “több lövés érte a fejét, az arcát, a hátát, zúzódások voltak a lábán, az arcán, a koponyáján, egy darabon levált a bőr a koponyájáról, a haját pedig kitépték, miközben annál fogva rángatták a földön.”

Az Amnesty közleményében figyelmeztet: humanitárius vészhelyzet alakulhat ki a térségben. Legalább százezer otthonából elmenekült embert fenyeget az élelem-, víz- és gyógyszerhiány.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját azért, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett “biztonsági övezetből”.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, azt közölte, hogy elfogadta a tűzszünetet, ami csütörtök este 22 órakor lépett hatályba. A szervezet reményét fejezte ki, hogy a török haderő tartja magát a megállapodáshoz.