Ennyit erről: A Fidesznek a lósz@r sem szül!

0

Minden mutatóban rosszabbak a legfrissebb, januárra vonatkozó demográfiai adatok, mint az egy évvel korábbiak. Ez már a kormány által tavaly meghirdetett családok évének első hónapjait is minősíti.

A KSH a 2019-es januári adatokat vetette össze a 2018-as adatokkal.

  • 7364 gyermek született, 5,5%-kal, 427 újszülöttel kevesebb, mint 2018 első hónapjában.
  • 13 790 fő vesztette életét, ami számottevően, 19%-kal, 2176 fővel több, mint egy évvel korábban. 
  • Csökkent a teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült havi értéke is. Idén januárban 1,44 volt, az előző év azonos időszakára számított 1,50-hoz képest.
  • A kevesebb születés és jelentősen magasabb halálozás miatt 68 százalékkal nőtt a természetes fogyás, a 2018. januári 3823-mal szemben 2019 első hónapjában 6426 fő volt a születések és halálozások különbözete. 
  • A házasságkötések száma mérséklődött, 1436 pár lépett frigyre, ami 5,0%-kal, 76-tal kevesebb, mint 2018 januárjában.
kép. KSH

A magas halálozási arány oka a KSH szerint a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány lehetett. (Már decemberben is jelentősen, 5,7 százalékkal nőtt a halálozások száma az egy évvel korábbihoz képest.) 

A tavalyit a családok évének hirdette a kormány. Ha ennek hatására a családok azonnal kedvet kaptak volna a gyerekvállaláshoz, annak ezekben az adatokban már tükröződnie kéne. Ehhez képest októberben még valóban egy százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban, novemberben viszont már 0,3 százalékkal, decemberben 5,3 százalékkal, januárban 5,5 százalékkal kevesebb gyerek született, mint 2017 hasonló időszakában. 

Rossz adat továbbá az is, hogy csökkent a teljes termékenységi arányszám. Ez az, amire a kormány leginkább hivatkozott mostanában, azt mutatja, hogy a születéskorú nők hány gyereket vállalnak. A népesség fenntartásához 2 felett kellene lennie ennek a számnak. Az elmúlt években ez egy egyetlen mutató, ami emelkedett, 1,26-ról 1,5-re. Még ez is messze van a 2-től, de kétségtelenül elmozdult a gazdasági válság utáni mélypontról. De a mostani januári adat rosszabb, mint a tavalyi, 1,5 helyett 1,44.

Az Orbán Viktor által idén bejelentett családtámogatási intézkedések hatása ezeken az adatokon természetesen még nem látszik. Mindenesetre egy nagy esélyt elszalasztott a kormány 2010 után, ha valóban célja a demográfiai helyzet javítása. Egész évre vetítve, 2018-ban gyorsuló ütemben fogyott a magyar. 

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!