Elképzelhető egy magyar-román háború Harari szerint

Egy román lap kelet-európai demokráciák állapotát firtató kérdésére az izraeli történész azt mondta, sokszor egy szakadék választja el a várakozásokat a valóságtól, és ez különösen így van olyan forradalmak idején, mint amilyenek Európa e térségében zajlottak a kommunizmus megdöntésekor.
Harari szerint ezeket a várakozásokat rövid idő alatt lehetetlen megvalósítani, ami az emberek illúzióvesztéséhez vezet. Az izraeli történész úgy fogalmazott, a boldogság nem feltétlenül a külső feltételektől függ, hanem annak függvénye, hogy mire vágysz, illetve mid van.
Harari arra hívta fel a figyelmet, hogy az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik, de az emberek csak ritkán gondolnak a békére, mivel azt egy közhelyes dolognak, nem valamiféle drága ajándéknak tartják, amit nehezen szereztek meg.

„Az emberek elsősorban a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, hiszen a békét természetes állapotként fogják fel”– tette hozzá.

Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között”
– jelentette ki Harari.

Forrás Alfahír Nótin Tamás

 

Kapcsolódó cikkek

Nyilt levél Tarlós Istvánnak

O.L.K.T.

Óriási a nyomás a déli határzáron.

H Miklós

Dajcs ‘sohasemdolgozott’ Tomi jót bulizott.

H Miklós