Elképesztő! 16952 magyar diplomata van

Hitetlen, de igaz. Egy egész városnyi ember kapott magyaroszágon diplomata útlevelet.
A  Külügyminisztérium 2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki.

Elképesztő amit az Orbán kabinet művel.
A kormány erősen titkolja, hogy kiknek jár a kiváltság, ami nem meglepő, mert amikor egy-egy név mégis nyilvánosságra került, abból mindig botrány lett.

A külügyi állományt 700 fősre lehet becsülni ehhez jön hozzá nagyjából ezer, külképviseleten dolgozó személy. Ezen felül korábban is szokásban volt, hogy képviselők, pártok vezető politikusai, országos hatáskörű szervek vezetői diplomata útlevélhez jutottak, ez is nagyjából egy ezres kört jelent. Mindemellett az útlevél-tulajdonossal utazó hozzátartozók is kaphatnak útlevelet.

Ezzel együtt is több száz, de akár több ezer olyan ember lehet, akinek esetben erősen kérdés, miért jutott magyar diplomata-útlevélhez.

24hu

BORIS JOHNSONDORIANAMAZONASÚTITÁRSÖTTUSA VBCSATATÉR

GAZDASÁG

Több ezer kiváltságos kapott diplomata-útlevelet az Orbán-kormánytól

Horváth Csaba László

újságíró. 2019. 09. 09. 06:49

hirdetés

A Külügyminisztérium 2010 óta 16952 diplomata-útlevelet állított ki – írta a Népszava. A lap szerint ez több, mint amennyire hivatalosan szükség lenne. Ugyanakkor a kormány erősen titkolja, hogy kiknek jár a kiváltság, ami nem meglepő, mert amikor egy-egy név mégis nyilvánosságra került, abból mindig botrány lett.

A cikk szeriont jelenleg összesen 7657 darab érvényes diplomata-útlevél van használatban, ami a Népszava külügyi forrásai szerint egy kicsit magas szám. A külügyi állományt 700 fősre becsülték ehhez jön hozzá nagyjából ezer, külképviseleten dolgozó személy. Ezen felül korábban is szokásban volt, hogy képviselők, pártok vezető politikusai, országos hatáskörű szervek vezetői diplomata útlevélhez jutottak, ez is nagyjából egy ezres kört jelent. Mindemellett az útlevél-tulajdonossal utazó hozzátartozók is kaphatnak útlevelet.

Ezzel együtt is több száz, de akár több ezer olyan ember lehet, akinek esetben erősen kérdés, miért jutott magyar diplomata-útlevélhez.

Azt viszont – jogszabályi tiltásra hivatkozva – a külügyminisztérium nem árulta el, hogy kik és mi alapján kaptak diplomata útlevelet. Ezt korábban perek árán sem volt hajlandó elárulni az Orbán-kormány, ami több, eddig kiszivárgott név alapján nem meglepő.

A jogszabályok alapján egyébként lényegében annak adhat a kormány ilyen útlevelet, akinek akar. Így az éppen diplomáciai kiküldetésben lévő személy is kaphat ilyen útlevelet, illetve „rendkívül indokolt esetben” szakminiszteri javaslatra a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezheti a diplomata-útlevél kiadását.

Feltehetőleg e passzus alapján juthatott ilyen útlevélhez a nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó Habony Árpád is.

24.hu

Kapcsolódó cikkek

Szél Bernadett: Polt ismét bebizonyította, hogy a Fidesznek pitizik!

Rubóczki Tamás

Tarlós István szerint közröhej az 5-ös metró

O.L.K.T.

„Eljön az igazság pillanata”

O.L.K.T.