Elhagytad, vagy ellopták a telefonodat? Itt a megoldás, hogy visszaszerezd!

Az Android operációs rendszer hivatalos blogján egy rendkívül érdekes dolog tűnt fel néhány nappal korábban. Benjamin Poiesz, az Android egyik termékmenedzserének posztjában egy módfelett egyszerű készülékkeresőről esett szó. Akkor még a mezei felhasználók nem tudták kihasználni az Eszközkezelő néven elérhető szolgáltatást, ám nem kellett sokat várni, máris élesítették azt.

Az Android Eszközkezelő – bár eléggé furcsa névre hallgat – az elveszett, elkeveredett vagy ellopott okostelefonoknak és táblagépeknek a helyzetét tudja meghatározni. Ráadásul rendkívül gyorsan és a lehető legegyszerűbben teszi ezt a tapasztalataink szerint. Az Eszközkezelőnek köszönhetően bárki megtalálhatja eltűnt masináját, függetlenül attól, hogy előzetesen gondoskodott-e lopást megelőző védelemről, vagy sem.

Az Eszközkezelő persze jóval butább, mint az utólagosan telepíthető, harmadik féltől származó alkalmazások java, de a lényeget tekintve ez is remekül használható és képes elvégezni a feladatát. Segít akkor is, ha simán a kanapé párnái között hagytuk a gépünket, és akkor sem hagy minket cserben, ha egy vendéglő asztalán maradt, vagy a strandon tévesztettük szem elől. Két keresési opció áll a rendelkezésünkre: megcsörgethetjük a masinánkat, avagy bemérhetjük annak a pozícióját. Ha tudjuk, már nagyjából, hogy merre lehet, akkor célszerű a hangos csörgést aktiválni – ez öt percig fogja mindaddig maximális hangerővel lejátszani a csengőhangunkat, míg meg nem nyomunk valamit a keresett csöppségen. Amennyiben nem vagyunk abban biztosak, hogy a múlt éjszaka nem hagytuk a közeli bárban a telefont, akkor előbb mérjük, be hol lehet, hiszen végzetes hiba lehet az enyveskezű embert megzavarni kicsengésekkel. (Egyébként az Android Eszközkezelő kicsit előre gondolkodik, és a betöltéskor már azonnal elkezdi a pozíció lekérését, ami legfeljebb egy-két percet vehet igénybe – ennek az ideje változó a sávszélesség és a GPS jelerősség függvényében.)

Amennyiben már veszett ügynek tűnik a keresés, akkor jön képbe egy harmadik lehetőség, amiről eddig nem esett szó. A szőrén-szálán eltűnt androidos készülékünkről minden adatot törölhetünk távolról, így remélhetőleg a személyes dolgainkhoz már nem tud majd hozzáférni a “szerencsés megtaláló”. Az eszköz törlésének lehetősége már nem alapértelmezetten engedélyezett, így nem adunk senkinek a kezébe sem fegyvert. Ezt az adatvédelmi lehetőséget egy, a mobilra továbbított művelettel engedélyezhetjük. Akkor sincs gond, ha a mobilt már lekapcsolták, ugyanis a visszakapcsolásig ez a parancs érvényben marad.

Volt alkalmam kipróbálni a dolgot, és mondanom sem kell remekül szerepelt a különleges újítás. A telefonom pozícióját több alkalommal bemértem, és minden esetben 15-25 méteres pontossággal kaptam meg a helyzetét. Tökéletesen működtek az extrák is, így a csörgetés és a gyári állapotra való visszaállítás is. Érdemes mindenkinek feljegyezni a honlap címét, onnantól kezdve pedig csak egy számítógépre van szükségünk, amin bejelentkezünk a GMail fiókunkba, és máris kiderül, hol kallódhatott el a keresettünk. A lehető legjobb eredmény érdekében fontos, hogy a GPS alapú helymeghatározás aktív legyen – ez az újabb Android kiadásoknál már egyébként sem terheli az akkumulátort feleslegesen, így az üzemidőben nem is fog feltűnni.

Az Android Eszközkezelő azoknak elérhető, akiknek a készülékén az Android 2.2 rendszer, vagy annál újabb kiadás teljesít szolgálatot. Ebből kifolyólag biztosan lesz, aki lecsúszik róla, de a legfrissebb kimutatások szerint az ilyen vasaknak a száma nagyon alacsony, mindössze 1,3 százalék az aktív mobilok és tabletek körében.

Android Eszközkezelő

Kapcsolódó cikkek

Szétcincálták a Hír TV nézői a csatorna oldalát!

Rubóczki Tamás

Hadházy Ákos: „Csak a társadalom védhet meg minket”

Rubóczki Tamás

Mindent lesöpört a kormánypárti többség az Igazságügyi bizottságban

O.L.K.T.

Hozzászólok