Elhagytad, vagy ellopták a telefonodat? Itt a megoldás, hogy visszaszerezd!

# # # #

Az Android operációs rendszer hivatalos blogján egy rendkívül érdekes dolog tűnt fel néhány nappal korábban. Benjamin Poiesz, az Android egyik termékmenedzserének posztjában egy módfelett egyszerű készülékkeresőről esett szó. Akkor még a mezei felhasználók nem tudták kihasználni az Eszközkezelő néven elérhető szolgáltatást, ám nem kellett sokat várni, máris élesítették azt.

Az Android Eszközkezelő – bár eléggé furcsa névre hallgat – az elveszett, elkeveredett vagy ellopott okostelefonoknak és táblagépeknek a helyzetét tudja meghatározni. Ráadásul rendkívül gyorsan és a lehető legegyszerűbben teszi ezt a tapasztalataink szerint. Az Eszközkezelőnek köszönhetően bárki megtalálhatja eltűnt masináját, függetlenül attól, hogy előzetesen gondoskodott-e lopást megelőző védelemről, vagy sem.

Az Eszközkezelő persze jóval butább, mint az utólagosan telepíthető, harmadik féltől származó alkalmazások java, de a lényeget tekintve ez is remekül használható és képes elvégezni a feladatát. Segít akkor is, ha simán a kanapé párnái között hagytuk a gépünket, és akkor sem hagy minket cserben, ha egy vendéglő asztalán maradt, vagy a strandon tévesztettük szem elől. Két keresési opció áll a rendelkezésünkre: megcsörgethetjük a masinánkat, avagy bemérhetjük annak a pozícióját. Ha tudjuk, már nagyjából, hogy merre lehet, akkor célszerű a hangos csörgést aktiválni – ez öt percig fogja mindaddig maximális hangerővel lejátszani a csengőhangunkat, míg meg nem nyomunk valamit a keresett csöppségen. Amennyiben nem vagyunk abban biztosak, hogy a múlt éjszaka nem hagytuk a közeli bárban a telefont, akkor előbb mérjük, be hol lehet, hiszen végzetes hiba lehet az enyveskezű embert megzavarni kicsengésekkel. (Egyébként az Android Eszközkezelő kicsit előre gondolkodik, és a betöltéskor már azonnal elkezdi a pozíció lekérését, ami legfeljebb egy-két percet vehet igénybe – ennek az ideje változó a sávszélesség és a GPS jelerősség függvényében.)

Amennyiben már veszett ügynek tűnik a keresés, akkor jön képbe egy harmadik lehetőség, amiről eddig nem esett szó. A szőrén-szálán eltűnt androidos készülékünkről minden adatot törölhetünk távolról, így remélhetőleg a személyes dolgainkhoz már nem tud majd hozzáférni a “szerencsés megtaláló”. Az eszköz törlésének lehetősége már nem alapértelmezetten engedélyezett, így nem adunk senkinek a kezébe sem fegyvert. Ezt az adatvédelmi lehetőséget egy, a mobilra továbbított művelettel engedélyezhetjük. Akkor sincs gond, ha a mobilt már lekapcsolták, ugyanis a visszakapcsolásig ez a parancs érvényben marad.

Volt alkalmam kipróbálni a dolgot, és mondanom sem kell remekül szerepelt a különleges újítás. A telefonom pozícióját több alkalommal bemértem, és minden esetben 15-25 méteres pontossággal kaptam meg a helyzetét. Tökéletesen működtek az extrák is, így a csörgetés és a gyári állapotra való visszaállítás is. Érdemes mindenkinek feljegyezni a honlap címét, onnantól kezdve pedig csak egy számítógépre van szükségünk, amin bejelentkezünk a GMail fiókunkba, és máris kiderül, hol kallódhatott el a keresettünk. A lehető legjobb eredmény érdekében fontos, hogy a GPS alapú helymeghatározás aktív legyen – ez az újabb Android kiadásoknál már egyébként sem terheli az akkumulátort feleslegesen, így az üzemidőben nem is fog feltűnni.

Az Android Eszközkezelő azoknak elérhető, akiknek a készülékén az Android 2.2 rendszer, vagy annál újabb kiadás teljesít szolgálatot. Ebből kifolyólag biztosan lesz, aki lecsúszik róla, de a legfrissebb kimutatások szerint az ilyen vasaknak a száma nagyon alacsony, mindössze 1,3 százalék az aktív mobilok és tabletek körében.

Android Eszközkezelő

Kapcsolódó cikkek

Undorító: A Fidesz Demeter Márta elhunyt édesanyjával mocskolódik!

Rubóczki Tamás

Budai veri a nőket? VIDEÓ

O.L.K.T.

Országos Roma Önkormányzat: Felszólítjuk Pócs Jánost, hogy mondjon le!

Rubóczki Tamás