Elbukott az első fideszes puccskísérlet Jászberényben!

0

ELBUKOTT AZ ELSŐ ’PUCCS’ KÍSÉRLET JÁSZBERÉNYBEN!

Puccs kísérletnek nevezem a Fidesz jászberényi képviselőinek a jegyző (!) közreműködésével kifundált cselszövését, amelynek az volt a célja, hogy az alakuló ülésre benyújtott módosító indítványaikkal – amelyeket utóbb maga a jegyző is törvénytelennek minősített – megbénítsák az új polgármester, Budai Lóránt munkáját és rövid úton visszaszerezzék azt a hatalmat, amelyet a jászberényi választók csavartak ki a kezükből. A puccs elbukott, köszönhetően Dobrán Gyula képviselőnek (is), aki nem támogatta azt.

Mondhatjuk azt, hogy a cselszövés a jászberényiek akaratával ellentétes, hiszen éppen azért választottak új polgármestert, mert a régit nem akarták. Feltehető, hogy ők nem Budai béklyóba verését szeretnék, hanem azt, hogy a Közösen Jászberényért Egyesület programját megvalósítsa. Érthető, ha Budai a vele szemben fellépő és bizalmával visszaélő jegyzőt azonnali hatállyal felmentette tisztségéből.

A Fidesz magyarázkodása, miszerint módosító javaslatuk az olcsóbb, hatékonyabb működést célozta, sima porhintés. A rendkívül ‘pénzes’, Szabó Tamás által működtetett polgármesteri kabinet ugyanis megszűnt.
Kevesebb bizottság van, amelyből az új, a közbeszerzési, éppenséggel a közpénzek felhasználásnak átláthatóságát, a korrupció csökkentését célozza. Az alpolgármesterek társadalmi megbízatásban, kevesebb pénzért dolgoznak, mint ugyanilyen létszámú Fideszes elődeik. A tanácsnokok kiemelt területek – a közbiztonság, környezet, ifjúság – hatékonyságát erősítik úgy, hogy ezek további költségével sem érjük el a korábbi rendszer ’bekerülési költségét’.

A ’régi rendszer’ bukásának legfőbb oka az volt, hogy finoman szólva nem minden jászberényiért dolgoztak, durvábban, a maguk és javadalmasaik érdekét tolták előtérbe, amelynek káros következményei súlyosak. A költségvetési egyensúly megborult. Kifizetetlen számlák esnek be az ’ablakon’.

A drága és nem feltétlenül szükséges beruházásokhoz nincs meg az önerő. Az aranytartalékot (lásd: ÉMÁSZ részvény) ’felégették’. A pénzbőség időszakában nem a városnak tettek félre, tartalékba, sőt hitelt vettek fel. A kockázatok részletesebb elemezését elutasították, pedig az Állami Számvevőszék is felhívta erre a figyelmet. Úgy éltek, mint Marci Hevesen, most utánuk az özönvíz.

Az a szép az egészben, hogy Jászberény érdekét emlegetve együttműködést ígérnek, miközben szervezik a következő puccsot. Remélem az is meghiúsul!