Egyre több rendőr szerel le. Még egy gyári melós is többet keres náluk.

0

Elképesztő ütemben fogy a rendőri utánpótlás: Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma – derül ki a Népszava cikkéből. Míg 2014-ben még bő háromezren jelentkeztek, tavaly már csak alig 1700-an, idén már csak feleannyian, mint egy éve. Ráadásul ez csak a jelentkezettek száma, nem is a felvetteké.

Sokan meg sem jelennek a felvételi vizsgákon, de azoknak a 30 százaléka is nyomban kihullik az alkalmassági rostán, akik megjelennek.

Az egyik rendészeti középiskola tanára azt mondta a lapnak: nem lehet azon csodálkozni, hogy ilyen mértékben csökken a jelentkezők száma, a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni.

Elkeserítő, hogy már a nyílt napra sem jönnek el, nemhogy jelentkezzenek. Régebben legalább érdeklődtek, de mára teljes az érdektelenség

– panaszkodik egy másik intézményvezető.

A frissen végzettek nagyjából tíz százaléka leszerel, amint lejárt az a határidő, amíg vissza kellene fizetnie a képzése költségét, de később is nagy a lemorzsolódás. A honvédségnél magasabb az illetményalap, és így a hó végén hazavitt fizetés, biztonsági őrként legalább nem akkora felelősség hárul az emberre, a fizetés pedig nem kevesebb, mint a rendőri.

És egyre több a leszerelő is: már nemcsak a négy-öt éve pályán lévő, a szakmához még kevésbé kötődő fiatalok választanak jövedelmezőbb hivatást, hanem a 20-25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők is.

Forrás 24.hu https://24.hu/belfold/2019/04/06/meg-a-betanitott-gyari-munkas-is-tobbet-keres-mint-egy-rendor/

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!