Egy erős nyílt levél Orbán Viktornak a pedagógusoktól!

Budaörsi tanárok írtak nyílt levelet Orbán Viktornak, amiért nem tartotta be ígéretét. A levelet az aláírásokkal együtt április végéig szeretnék átadni a miniszterelnöknek, írja a hvg.hu.

Ebben úgy fogalmaznak:

Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása… stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek.

Emlékeztettek, a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt, amit nem teljesített Orbán Viktor.

Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el

– áll a szövegben.

A levelet az elkövetkezendő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatják.

Azt követelik,

• hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék,
  • hogy jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét;
  • és hogy a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.

olkt.hu/hvg.hu