Egy diktatúra vége

A Wikipedia szerint a diktatúra az a totalitárius politikai rendszer, ahol az állami főhatalmat egy személy vagy csoport képviseli.

A diktatúra rendszere többezer éve ismert és már a Rómaiak is éltek ezzel a lehetőséggel.

Napjainkban is vannak diktatórikus államok, ahol van totális illetve puha diktatúrák.

Európa szerte és Magyarországon is többen, Orbán rendszerét is a puha diktatúrák közé sorolja.

Állítják, hogy Orbán Magyarországon leépítette a demokrácia alapjait és önkényuralmi kormányzási formát épít ki maga köré.
A történelem már többször bizonyított, hogy egy diktatórikus rendszer nem tarthat sokáig. Bár a benne élőknek az hosszú idő lehet, de történelmi viszonylatban ezen rendszerek legtöbbször előbb utóbb véresen elbuknak.

Orbán rendszere a szakértők szerint egy hibrid rendszer, ahol a látszat egy demokrácia, de a valóság mégis az, hogy egyszemélyes irányítás folyik.

A hibrid rendszernek köszönhetően Orbán rejtegetni tudja az önkényuralmi kormányzását amivel fenntartja a demokrácia látszatát.

Ennek a csalfa látszatnak sokan áldozatául esnek és hiszik, hogy Európa középen egy demokratikus országban élhetnek.

Amíg a hatalom kellő mennyiségű pénzzel tud gazdálkodni, addig a jólétnek álcázott hibrid diktatúra fenn tud maradni, hiszen az általa kiépített oligarcha rendszer szemfényvesztő módon tudatosítja az emberek agyában, hogy minden a legnagyobb demokratikus rendben zajlik az országban.

Amennyiben a források elapadnak akkor a rendszer előbb a felhalmozott vagyonból próbálja fenntartani a jólét látszatát és ha ezen törekvések is elapadnak, akkor kezdődik az összeomlás. Az oligarchák bizalmukat vesztik a vezetés ellen és vagyonukat féltve új lehetséges vezetőt keresnek.

Nem biztos, hogy a diktatórikus rendszer összeomlik, lehet hogy csak vezér cserét hajt végre és folytatódik miden tovább, de megtörténhet az is, hogy a nép megelégeli a látszólagos elnyomást és fellázad az egész rendszer ellen.

Ez lehet a legrosszabb forgatókönyv, mert ezen események ritkán végződnek békésen.

H M

Kapcsolódó cikkek

Óriási pofont osztott ki Orbánéknak Lendvai Ildikó!

Rubóczki Tamás

Hidvéghi Balázs is retteg… Migránsok, migránsok, migránsok! – elmebaj már ez!

O.L.K.T.

Terjed az O1G, azaz “Orbán egy geci”!

H Miklós
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!