Durva tüntetés Kijevben – elégettek egy Orbán bábut és egy fényképet!

A brit The Guardian az alaptörvény hetedik módosításának és a Stop Soros törvénycsomag elfogadásával kapcsolatban arra emlékeztet, hogy az Orbán-kormány a választások után nagyon gyorsan beterjesztette a parlamentnek a migránssegítést kriminalizáló törvénymódosítást, amely az aktivistákat börtönbüntetéssel is fenyegeti. A baloldali lap megjegyzi, a jogszabály a nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva felhatalmazza a belügyminisztert a migránsokat segítő civil szervezetek betiltására.

A kijevi magyar nagykövetség előtt tüntettek a magyar kormány Ukrajnával szembeni barátságtalan politikája ellen. A résztvevők szerint Magyarország beleavatkozik országuk belügyeibe azzal, hogy magyar útlevelet biztosít a kárpátaljai magyaroknak, illetve hogy a magyar anyanyelvű oktatás mellett száll síkra. Az ukrán nacionalista tüntetők szerint magyar iskoláknak Magyarországon van csak helyük. Ukrajnában a gyerekek tanuljanak ukránul. Petro Porosenko ukrán elnök egyelőre nem reagált az incidensre, mert késő délutánra ígért sajtótájékoztatót. De közben:

A magyarellenes tüntetés résztvevői Orbán képet és egy Orbán bábut is elégettek.

Trump kilépése az Emberi Jogi Tanácsból csak Amerikát gyöngíti címmel közölt véleménycikket a Time magazin. Washington a többi között Izrael ellenes elfogultságra hivatkozva hagyta ott a szervezetet, pedig sokkal többet tudna tenni a jogsértések ellen a tanácson belül, mint azon kívül. Ezzel pedig Trump még jobban elszigeteli magát a nemzetközi színtéren. Az Egyesült Államok döntése olyan kritikus időpontban történt meg, amikor világszerte sok kormány fordít hátat az emberi jogoknak.

 

olkt.hu/theguardian.com

Kapcsolódó cikkek

Amikor a fagyi visszanyal a Fidesznek Ukrajnából!

Rubóczki Tamás

Olasz-botrány: Orbán haverja egy tetü

O.L.K.T.

2021-től egy fillért sem kap Magyarország az EU-tól – nagy baj lehet belőle!

O.L.K.T.