Durva: Egy diktátor körözött pénzemberének adott vízumot a magyar állam, a lebonyolítója Rogán Antal!

0

Nem kerülte el a Reuters figyelmét sem a Direkt36 által föltárt újabb letelepedésikötvény-botrány. A hírügynökség beszámol róla, hogy a magyar hatóságok letelepedési kötvény fejében vízumot adtak el két, körözés alatt álló személynek, így Atiya Khourynak is, aki az Egyesült Államok szerint illegális olajüzletekből származó pénzzel támogathatta Basár al-Aszad kormányát. Mindez ráadásul akkor derült ki, amikor a Fidesz kormány választások előtt csúcsra járatja bevándorlásellenes kampányát – teszi hozzá a hírügynökség. Rámutatnak, hogy a letelepedési kötvényeseket a magyar titkosszolgálatok ellenőrizték – és idézik Lázár János kancelláriaminiszter csütörtöki kormányinfóját, ahol a politikus hangoztatta, hogy a szolgálatok mindenkit átvilágítottak, és nagyon körültekintően jártak el. Azt is szerepel a cikkben, hogy Lázár János nem válaszolt a Direkt36 által föltárt problémákra, az újságíróknak azt mondta, hogy kérdéseikkel az ügyben eljáró hatóságokat kérdezzék. A hiba csak az, hogy éppen ilyen alapon lehetett volna kérdezni a kancelláriaminisztert. Ő felel ugyanis a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalért, ez pedig az Alkotmányvédelmi Hivatallal, valamint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal közösen világította át a kötvényvásárlók személyi hátterét. A 2013–2017 között működő kötvényprogram keretében összesen 19 865 külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, egyharmaduk kötvényesként, a többség hozzátartozóként. A kötvényigénylők 300 ezer euró, ötéves futamidejű kölcsönt nyújtottak a magyar államnak, cserébe ők és családjuk korlátlan ideig szóló letelepedési engedélyhez jutottak, amivel az Európai Unió területén is szabadon mozoghatnak. A kötvényeket kizárólag az Országgyűlés – akkor még Rogán Antal (Fidesz) jelenlegi kabinetminiszter által vezetett – gazdasági bizottságában kijelölt, tisztázatlan tulajdonosi hátterű cégek értékesíthették a vevőknek, de a letelepedési engedély kérelmezési folyamata a magyar külképviseleteken zajlott. Az engedélykérők esetében meghatározott ellenőrzéseket végeztek, amelyekben a bevándorlási hivatal felkérésére részt vett a magyar rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is. 2017. november 28-án hajnalban a Terrorelhárítási Központ munkatársai vonultak ki öt budapesti és vidéki helyszínre. Az egyik címen az állig felfegyverkezett, terepjárókkal érkező kommandósok betörték a ház kapuját, és elfogtak három szíriai állampolgárt, akik a gyanú szerint egy nemzetközi bűnszervezet Magyarországon tartózkodó tagjai voltak. A hajnali rajtaütésről fotókkal és videókkal számolt be a rendőrség. Az akcióban több köteg, összesen 143 millió forint értékű készpénzt és három kilogramm aranyékszert foglaltak le.

A bűnszervezet tagjai:

“kábítószer- és fegyverkereskedelemből, valamint az illegális migrációhoz kapcsolódó bűncselekményekből származó nagy összegű készpénz tisztára mosásával és elosztásával foglalkoztak”

– írta akkor a police.hu.

Forrás: police.hu

A gyanú szerint ennek a bűnszervezetnek az egyik tagja a Magyarországon elfogott 52 éves Salmo Bazkka, aki a Rogán-féle letelepedési kötvényprogram ügyfele volt. A neve szerepelt a 444-nek és a Direkt36-nak küldött levélben, és egy rokona is megerősítette, hogy a férfi letelepedési kötvényt vásárolt.

“Igen, levásárolta, nem migránsok vagyunk”

– mondta magyarul Salmo Bazkka rokona a családi cégük budapesti székhelyén. A kötvényprogramban a befektető közvetlen családtagjait is Magyarországra hozhatta, ezzel a lehetőséggel élt a Bazkka család is. A tavaly novemberi rajtaütéshez vezető hosszú és bonyolult nyomozást azután kezdték az olasz hatóságok, hogy 2015-ben az egyik milánói repülőtéren elfogtak egy líbiai állampolgárt, aki közel 300 ezer euró készpénzzel akart belépni az országba. Az olasz pénzügyőrség tájékoztatása szerint a hatóságok rájöttek, hogy ugyanez az ember Németországba, Hollandiába és Franciaországba is többször szállított nagy összegű készpénzt, összesen több mint 50 millió eurót, ráadásul olyan fotókat, videókat és e-maileket találtak nála, amelyek radikális iszlamista kapcsolatairól árulkodtak. Ezután tárták fel azt az Olaszország mellett Magyarországon, Marokkóban, Líbiában és Egyiptomban működő hálózatot, amely illegális forrásból származó pénzek tisztára mosásával és kölcsönzésével foglalkozott. A bűnszervezet 13 feltételezett tagját – hat egyiptomi, öt szíriai és két marokkói férfit – Olaszországban és Magyarországon tartóztatták le tavaly novemberben. Találtak náluk 1 millió eurónyi (310 millió forint) készpénzt, de az akció során ennél is többet, összesen közel 4 millió eurónyi (1,2 milliárd forint) értéket foglaltak le a gyanúsítottaktól. Az ügy Magyarországon elfogott gyanúsítottjai a rendőrség tavalyi beszámolója szerint kiadatási őrizetbe kerültek, Salmo Bazkka rokona pedig most azt mondta, hogy a férfi már Olaszországban van. A Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy az ügyben “Magyarország kizárólag eljárási jogsegélyt teljesített. […] Az olasz fél híváslista- és bankszámlaadatok, illetve egyéb információk rendelkezésre bocsátását kérte”, egyéb eljárás nem történt, azaz a magyar hatóságok az olaszok kérésinek teljesítésén túl nem kezdtek el vizsgálódni az ügyben.

 

olkt.hu/MTI/direkt36.hu/reuters.com