Durva: Az ENSZ szerint a magyar kormány megszegi a nemzetközi kötelezettségeit!

0

Kőkemény nyilatkozatot adott ki az ENSZ menekültekkel foglalkozó szervezete, az UNHCR. Magyarország szerintük megszegi a nemzetközi kötelezettségeit. A Stop Sorost nem szabad elfogadni – adta hírűl a HVG. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megdöbbent azon, hogy a magyar hatóságok már csak napi két ember belépését engedélyezik a tranzitzónába (korábban ez öt volt), az illegálisan, a magyar-szerb kerítésen keresztül belépőket pedig visszadobják Szerbiába. Így fogalmaztak:

“Magyarország kormánya gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi oltalmat keresnek, amivel egyértelműen megszegi a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit”.

A Stop Soros törvénycsomag is aggasztja az UNHCR-t, mert az a menekülteken és menedékkérőkön segíteni vágyó szervezeteket büntetné nyíltan.

„Menedékjogot kérni alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket keresőket”

– mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője. Ahogyan a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás az elmúlt időszakban mindinkább elenyészett, a civil szervezetek szerepe csak még életbevágóbbá vált.

„A civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, akárcsak a menekültekről és menedékkérőkről való gondoskodásban, beleértve az orvosi és pszichoszociális ellátást, a lakhatás biztosítását, az oktatást, a foglalkoztatás elősegítését, valamint a jogi segítségnyújtást. A civil szervezetek kiegészítik a kormányok munkáját. Kulcsfontosságú munkájukat éppen hogy elősegíteni kellene, nem pedig akadályozni”.

Az UNHCR sürgeti Magyarországot, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy biztosítsa a nemzetközi oltalmat kereső emberek számára a belépést az ország területére, a magyar Országgyűlést pedig arra szólítja fel, hogy ne fogadja el a Stop Soros-csomagot.

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!