Drasztikusan emelkednek hétről-hétre az alapvető zöldségek-gyümölcsök árai!

# # # #

Egyre csak nő a zöldségek ára – az egyik szécsényi árusnál már 1500 forint egy kiló petrezselyem gyökér. Főleg a gyökérzöldségek drágultak idén. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján tavalyhoz képest csaknem háromszorosába kerül tavalyhoz képest a petrezselyem, de jelentősen emelkedett a sárgarépa, a krumpli és a vöröshagyma ára is. – írja az atv.hu

„Az idei év pedig megmutatta, hogy egy aszályos, észak-európai időjárás az milyen komoly termésmennyiség-csökkenést eredményez ezeknél a zöldségeknél. És hát nyílt európai piac van, Magyarország már ezekből a terményekből nem önellátó”

– mondta Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. szakértője.

Bár tavalyhoz képest valóban drasztikus a drágulás, ha több éves viszonylatban nézzük, akkor már nem olyan drámai helyzet a szakértő szerint.

Több gyümölcsből viszont jóval több termett a szokásoshoz képest: almából egyenesen csúcstermésről beszélnek. Az olcsóbb alma pedig húzza magával a többi gyümölcs árát is – mondja a FruitVeb elnöke.

Sárgarépából pedig nagyjából elfogyott a raktározott hazai termés, a piacon főként import árut kapni. Ledó Ferenc arra számít, májusra eshetnek vissza az árak.

Azt várjuk, hogy olyan május közepén, végén, amikor az új termések elindulnak: a főzőhagyma, korai sárgarépa, petrezselyem, akkor stabilizálódnak az árak és akkor elfogadható áron fogják a fogyasztók is megkapni”

– nyilatkozta a FruitVeB elnöke.

Hasonló a helyzet a hajtatott zöldségekkel: a paprika, a paradicsom és uborka várhatóan április közepén lesz majd olcsóbb, mire megérik a hazai fűtött fóliás termés. (atv.hu)

Kapcsolódó cikkek

Tömegbaleset történt, rengetegen megsérültek a mozgólépcsőn – videó

O.L.K.T.

Drága Béláim, tisztelt hívek, BÖZSI NÉNI!

O.L.K.T.

Gyerekrabszolgatartó fideszes ügy: Egyelőre semmit nem nyomoztak!

Rubóczki Tamás