Donald Tusk porig alázta Orbán Viktort!

A Fidesz pártcsaládjának, a kereszténydemokrata Európai Néppártnak (EPP) ma zárul a kétnapos helsinki kongresszusa, amelyen a pártcsalád több vezető politikusa is beszédet mond. Felszólalt Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács elnöke is, aki gyakorlatilag az egész beszédét a kongresszuson szintén felszólaló és éppen őt hallgató Orbán Viktor politikája elleni kiállásra építette fel. A politikus azt mondta:

Nem érthetünk egyet azzal az érvvel, hogy a határaink, a területünk és az identitásunk védelme azt jelenti, hogy megszeghetjük a liberális demokrácia játékszabályait.

Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.

Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata

Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehetsz kereszténydemokrata

Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata

– követelte a politikus, hogy az EPP tartson ki az alapvető értékei mellett, szerinte ugyanis ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartása nélkül a néppárti győzelemnek semmi értelme a 2019. május 26-29-i EP-választásokon. Ami a Vlagyimir Putyinról szóló megjegyzést illeti, Donald Tusk nyilván az orosz elnök és a magyar kormányfő szívélyes viszonyára utalt, és tett egy gesztust Petro Porosenko ukrán elnöknek. A Krím félsziget 2014-es annektálásával Oroszország gyakorlatilag önkényesen kihasított egy darabot Ukrajna területéből.

Donald Tusk pártja, a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform ugyanúgy az Európai Néppárt tagja, a mint a Fidesz, vagy az a németországi Kereszténydemokrata Unió, amelynek a képviselőjeként Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor mellett ülve tapsolta meg az Európai Tanács elnökének a beszédét. Tapsolt a két csúcsjelölt, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is.

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács a jövő hétfői külügyminiszteri értekezletén napirendre veszi magyar jogállamiság helyzetét.

kép. Twitter

 

 

olkt.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon mindent teljesen elölről kellene kezdeni

O.L.K.T.

Exkluzív: Mészáros Lőrinc bármikor elveszítheti egész vagyonát!

O.L.K.T.

Megtalálták a NER ellenszerét

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!