Donald Tusk: “Hétfőig felfüggesztem a tanácskozást.”

Röviddel munkavacsorájuk kezdete után az EU csúcstalálkozóján elnöklő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megszakította a találkozót, és kétoldalú tárgyalásokra tett javaslatot a tagállamoknak.

Ekkor már nyilvánvaló volt, hogy a korábbi tervekkel szemben nem fogják tudni megválasztani a bizottság új elnökét, a poszt eredeti várományosa, Manfred Weber helyett a kompromisszumos jelölt holland Frans Timmermanst. Előbbi az EP-választásokon a legtöbb mandátumot szerző Néppárt, utóbbi a szocialisták jelöltje a posztra.

Egyikük se különösebben szimpatikus Orbán Viktornak és a visegrádi országoknak, előbbi kinevezését pedig a liberális frakciót felerősítő francia elnök, Emmanuel Macron is elutasította.

A vasárnapi csúcstalálkozó rendkívüli volt, azért kellett összehívni, mert nem sikerült június 20-ig megállapodni az Európai Bizottság új vezetőjéről. A vasárnap esti kudarc után Tusk szerint akár már hétfőn újrakezdődhetnek a tárgyalások.

 

olkt.hu/

Kapcsolódó cikkek

Pogány Judit: Nem gondoltam, hogy 30 év demokrácia után úgy fogom érezni magam, mint a 60-as, 70-es, 80-as években

O.L.K.T.

Ki az a Greta Thunberg?

O.L.K.T.

Tovább élnek a férfiak, akik okos nőt vesznek feleségül

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!