DK: Zuhanórepülésben a magyar oktatás!

Sötét képet fest az Európai Bizottság friss jelentése a magyar oktatásról.

Niedermüller Péter a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint a tankötelezettségi korhatár 18-ról 16 éves korra történő leszállítása óta nő (11,9%-ról 12,4%-ra) az iskolaelhagyók aránya. A PISA-vizsgálatok által mért három kompetenciából kettő területén tragikus a romlás: három év alatt mind az olvasásból, mind a természettudományokból alul teljesítő 15 éves diákok aránya nyolc-nyolc százalékkal nőtt. Matematikából további romlás ugyan nem következett be, a tanulóknak továbbra is 28 százaléka nyújt elégtelen teljesítményt, ám ez a szám is hat százalékkal haladja meg az EU átlagát. A pedagógusbérek pedig még mindig 30 százalékkal elmaradnak a más felsőfokú végzettséggel rendelkezők bérétől.
A Demokratikus Koalíció szerint az oktatás tudatos lezüllesztése az Orbán-kormány hazánk ellen elkövetett számtalan merényletének legsúlyosabbika. Az általános műveltséggel, az értő olvasás képességével és nyelvtudással nem rendelkező, a digitális világban tájékozódni képtelen munkavállaló manapság legföljebb betanított munkára alkalmas. Képzett munkaerő hiányában a magasabb hozzáadott értéket termelő befektetések továbbra is elkerülik hazánkat, így leszakadásunk nemcsak az Unió átlagától, de a térségbeli versenytársaktól is csak növekedni fog.

 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Demokrácia Fidesz módra

O.L.K.T.

Itt a pofon a Fidesznek az Európai Unióból!

O.L.K.T.

„Felgyújtalak, meghalsz!” – Tömegmészárlásra készült egy nő Székesfehérváron, akcióba lépett a rendőrség

O.L.K.T.
Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Téged is érdekelnek a friss információk? Mi történt az országban, a világon?

Elküldjük neked heti rendszerességgel a legolvasottabb híreket és információkat, hogy ne maradj le semmi fontosról! A feliratkozást meg kell erősíteni a beírt e-mail címre elküldjük a feliratkozáshoz szükséges információkat, így mindenképpen létező e-mail címet adj meg! Soha nem küldünk kéretlen leveleket!

Sikeresen feliratkoztál!